MITT I UPPSTÅNDELSEN. Margareta Winberg, 67, har haft det hektiskt sedan hon blev felinbjuden till den officiella middagen: "Jag trodde att jag skulle bli tokig en dag. Jag fick omkring 40 samtal från hela världen", säger hon. Foto: Sven Lindwall
MITT I UPPSTÅNDELSEN. Margareta Winberg, 67, har haft det hektiskt sedan hon blev felinbjuden till den officiella middagen: "Jag trodde att jag skulle bli tokig en dag. Jag fick omkring 40 samtal från hela världen", säger hon. Foto: Sven Lindwall

Världskänd - efter felinbjudan

Publicerad

Det här är kvinnan som över en natt blev en världsnyhet.

Pensionerade arbetsterapibiträdet Margareta Winberg, 67, från villaidyllen Duvbo i Sundbyberg.

Av misstag förväxlades hon med förra jordbruksministern Margareta Winberg, 64, och bjöds in till en middag på Rosenbad med en rad kända diplomater, före detta ministrar och andra potentater.

Tidningar och tv-stationer världen över har uppmärksammat Margareta.

- Uppståndelse? Om det har varit! Jag trodde att jag skulle bli tokig en dag. Jag fick omkring 40 samtal från hela världen, säger hon.

Margareta Winberg tar emot i villan i Duvbo och omfamnar Expressens gula tulpaner. I 42 år har hon varit arbetsterapibiträde i Solna och på grund av sjukdom och svårigheter att gå jobbade hon deltid under de sista åren.

En dag fick hon en handskriven inbjudan från miljödepartementet, där det stod att hon var inbjuden till en middag inför miljökonferensen +40. Miljöminister Lena Ek skulle vara värd för den fina middagen.

Vad tänkte du när du fick inbjudan?

- Det vet jag inte.

Blev du inte förvånad, då?

- Jo. Men de hade stavat namnet rätt och hade rätt adress.

Har du varit miljöengagerad?

- Nej, inte alls.

Vad sa de när du kom - blev de inte förvånade?

- Jodå, när jag började hälsa på allihopa så blev de lite förvånade. Sedan var det middag, en trerätters. Alla var mycket trevliga. Mannen som jag satt bredvid var mycket trevlig, men jag vet inte vad han hette. Det är klart att de var lite förvånade - det skulle jag också ha varit konfunderad, säger Margareta som älskar blåklint och är lite härsken över att rådjuren ätit upp hennes spirande tulpaner i trädgården.

Hon tog på sig finkläderna - svarta långbyxor och "en blus med lite grejer på" - och tog sig till Rosenbad, där hon prickades av på en gästlista och släpptes in.

 

Olof Johansson, 74, gammal ordförande för Centerpartiet och miljöminister, kom tidigt till Rosenbad, en bra stund före kvällens värd, miljöminister Lena Ek.

Det var Olof Johansson som först hälsade på Margareta Winberg när hon klev in genom dörren. Olof Johansson har ett visst besvär att berätta eftersom han skrattar så han skakar när han pratar om kvällen med Margareta Winberg.

- Jag var framme och snackade med henne innan värdinnan kom. Hon berättade vad hon hette och jag förstod då att det var en annan Margareta Winberg (återhämtning för skratt), att det var något konstigt. Hon sa inte så mycket. Jag tänkte, när jag hälsade på henne, att det kan väl inte vara brist på mat på det här stället (återhämtning för skratt).

- Problemet var ju att vi skulle berätta om våra erfarenheter från miljököret och hon hade väl inte så mycket att tillföra. Jag sa till Lena Ek, när hon kom, att "för fan, bjud in henne, det kan aldrig bli fel" (återhämtning för skratt).

Du sitter och garvar på bilden - åt vad?

- Nja, det var någon som sa något, jag minns inte vad, men jag har lätt för att skratta som du märker. Jag har förstått att det har blivit en världsnyhet, att de amerikanska stortidningarna och BBC har nappat. Så mycket uppmärksamhet kan Sverige inte få för vårt miljöengagemang, tyvärr, säger Olof Johansson.

 

Jan Mårtenson, 79, före detta toppdiplomat och tillika deckarförfattare (som just kommit ut med två nya böcker och börjar skriva en ny bok i dag, söndag, efter frukost), säger:

- Lena Ek hade bjudit in gamla miljökämpar och jag var svensk generalsekreterare för miljökonferensen 1972 som var hela startskottet för miljörörelsen. Det är en av de få FN-konferenser som blivit lyckade.

- Jag gick omkring och småpratade med alla. Jag minns inte vad jag sa till Margareta. Alla skrattade, också den felaktiga Margareta Winberg. Hon blev väl behandlad. Alla var glada och hon smalt in i omgivningen. När jag kom dit hälsade jag på gamla vänner och tänkte inte på det, då. Men sedan började Lena Ek skratta och berättade att det var rätt Margareta Winberg, fast hon var fel. Sedan satt hon snett ifrån mig med en kille som var nånting på departementet.

 

Expressen har lyckats spåra "killen som var någonting på departementet". Han heter Tony Clark, departementssekreterare och arrangör av miljökonferensen. Han fick inte sitta med på gruppbilden med Margareta, men väl till bords med Margareta.

- Margareta var ju inte riktigt insatt i sammanhanget. Min roll var mer att berätta för henne vilka olika roller som gästerna hade och jag tror att hon tyckte att det var intressant. Hon var mycket trevlig. Alla gäster reste sig och berättade om vad de hade uträttat, men Margareta behövde inte göra det. Efteråt sa hon att hon inte heller hade velat resa sig och prata, säger Tony Clark.

Tony Clarks chef, statssekreteraren Anders Flanking, tycker att det blev lyckat - historien om Margareta Winberg gjorde att också miljökonferensen blev känd.

- Jag pratade mycket med Margareta för att hon inte skulle känna sig utanför. Det blev väldigt trevligt.

Jag har frågat flera av gästerna vad det var för mat, men ingen minns. Vad åt ni?

- Vi var så fascinerade av Margareta, så vi tänkte nog inte på vad vi åt. Men jag har för mig att det var kött till varmrätt och kanske skaldjur till förrätt, men jag är inte hundra på det, säger Flanking.

 

När gruppbilden skulle tas fick förre miljöministern Lena Sommestad - nu ordförande i Socialdemokratiska kvinnoförbundet - platsen bredvid Margareta Winberg.

- Jag hälsade på Margareta. Lena Ek presenterade mig för henne. Vi pratade lite grand, vi satt ju bredvid varandra på bilden, och vi sa någonting om att det var spännande för henne att vara med. Margareta berättade att hon arbetat med arbetsterapi. Jag tyckte att det var trevligt med en representant för medborgarna på den här middagen. Lena Ek var mest ledsen över att hon inte bjudit in rätt Margareta, men jag tyckte det blev lyckat, en speciell dimension på middagen, säger Lena Sommestad.

Foto: Marianne Andersson

Sedan togs en ny bild - nu utan Margareta...

Jag ringer Karl Erik Olsson, tredje mannen längst upp till vänster på bilden. Han var jordbruksminister (C) 1992-1994, sedan EU-parlamentariker i nio år och nu ordförande i Sveriges pensionärsförbund, SPF.

Mitt ärende är "Veckans snackis" - kan du gissa vad det är?

- Det måste vara den felaktiga Margareta Winberg, skrattar han. När jag kom in i Rosenbad hälsade jag på några gamla kompisar. Längre in stod en ensam dam så jag gick fram, tog i hand och sa "jag heter Karl Erik Olsson." "Jag heter Margareta Winberg, men det är fel", svarade hon. Jag tyckte att det blev bra. Hon smälte in i miljön. Omvärlden har ju också intresserat sig för det här. I mitt arbete i SPF försöker jag få folk att förstå att gamla också är riktiga människor och det är inte alla som förstår det. Det slog mig att de flesta vid bordet var äldre föredettingar och att Margareta är en riktig människa.

 

Åldermannen i sällskapet, Hans Blix, 83, tidigare ordförande i internationella atomorganet IAEA (1981-1997) och "Årets svensk i världen" 2009, träffade också Margareta.

- Jag tyckte att Lena Ek fattade ett trevligt och bra beslut. Jag pratade bara som hastigast med Margareta. Jag berättade vid bordet att jag var med om Stockholmsdeklarationen 1972 och jag fick senare höra att Margareta hade lyssnat på vad jag berättade.

Varför blev då nyheten om "fel Margareta Winberg" en världsnyhet?

Folklivsforskaren Bengt af Klintberg har en teori:

- Det här är en typ av historia som det är lätt att identifiera sig med, de människor som inte blir bjudna, alltså. Det är historier som har funnits i Sverige i flera hundra år och som handlar om att de blivit bjudna på middag hos kungen. Sådana historier gillar människor att läsa och ligger väldigt nära vad många människor skulle tänka sig att uppleva. "Det hade kunnat vara jag."

- Media måste rapportera om otäcka saker i världen. Därför har positiva historier med gott slut också en stor attraktionskraft. Att Margareta Winberg blivit uppringd från när och fjärran hänger säkert samman med det.

 

Emanuel Karlsten är expert på sociala medier och driver sajten ajour.se. Han är glad - nyheten om Margareta fick 10 000 facebookdelningar på ett halvt dygn och sajten fick 39 000 besök.

- Dagens Nyheter var först på storyn, det är en fantastisk historia som man vill berätta om för alla man träffar, det är det man gör på Facebook. Historien är också en spegling av något väldigt vackert - en minister som inte dissar en medborgare som antog att hon var inbjuden utan låter henne vara jämlik alla dessa excellenser. Det är en god spegling av en demokrati, säger Karlsten.

Vad säger då Margareta Winberg - förra jordbruksministern, alltså, sitter du och surar?

- Jag unnar verkligen Margareta en god måltid. Jag vet ju att de lagar så god mat på Rosenbad. Jag har ju varit där flera gånger förut, så jag tycker det var roligt att hon fick komma i stället för mig. Jag blev inte alls sur. När olyckor sker av det här slaget kan man faktiskt tycka, att gud så kul. Jag har själv bjudit in människor som inte äter där till vardags och det är väldigt uppskattat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag