VILL RÄDDA VALARNA. Valfångarna har stött på patrull. Svenske Peter Hammarstedt leder miljögruppen Sea Shepherds som sänker deras skepp. Foto: SCANPIX / ANJA LILJEFORS
VILL RÄDDA VALARNA. Valfångarna har stött på patrull. Svenske Peter Hammarstedt leder miljögruppen Sea Shepherds som sänker deras skepp. Foto: SCANPIX / ANJA LILJEFORS

Svenske Peter sätter skräck i valfångarna

Publicerad

Den svenske ekopiraten sprider skräck på världshaven - bland val­fångare.

Peter Hammarstedt leder den militanta miljögruppen Sea Shepherds krig mot valjakten.

De har sänkt tio av motståndarnas fartyg genom åren och har anklagats för att vara miljöterrorister.

- Vi är en aggressiv icke-våldsorganisation som faktiskt inte bryr oss om vad folk tycker, säger han till tidskriften Filter som porträtterar den okände svensken i sitt nya nummer.

Under sin egen variant av sjörövarnas dödskalleflagga stävar just nu fyra fartyg tillhörande Sea Shepherd mot Södra ishavet. Där väntar årets konfrontation med den japanska valfångst­flottan.

Vid rodret på en av båtarna står Peter Hammarstedt, 27, som leder kampanjen "Zero tolerance" (nolltolerans) vars mål är att just noll valar ska dödas i år.

Sjödrabbningarna äger rum varje år och hittills har Sea Shepherd, världens mest kontroversiella miljöorganisation, sänkt tio och rammat sju valfångstbåtar.

"Ännu har inga människor blivit fysiskt skadade vid aktionerna, men det hindrar inte att det mest framstår som en tidsfråga innan en aktion slutar olyckligt", skriver journalisten Johan Augustin som tillsammans med fotografen Bruno Ehrs har intervjuat Hammarstedt för reportagemagasinet Filter.

Det är åttonde gången Peter Hammarstedt deltar i Sea Shepherds aktioner vid Antarktis. Det är den största hittills och första gången han är befälhavare. Han leder en välutrustad armada som förutom de fyra fartygen med 120 volontärer ombord som besättning också omfattar spaningshelikoptrar och obemannade drönare, som ska lokalisera de japanska valfångstbåtarna.

 

När de nått fram till Antarktis är det första målet att leta upp valjägarna. Jakten pågår i ett vidsträckt område i Södra ishavet som officiellt är en fredad zon för valar sedan 1994.

När måltavlan är lokaliserad går Sea Shepherd till attack: genom att försöka ramma valfångstbåtarna, sabotera deras propellrar, beskjuta dem med rödfärg eller borda dem, skriver Filter.
- Det är det enda mål vi kan blicka mot: se till att skicka hem valfångstflottan tidigare än väntat, tomhänt, säger Peter Hammarstedt till tidskriften.

Han förklarar att aktivisterna ombord är "passionerade men oerfarna val­älskare".

- Jag ställer alltid frågan: "Är du beredd att riskera ditt liv för att rädda en vals liv?" Alla som är ombord har svarat ja, säger han till Filter.

 

Det råder sedan länge en viss rivalitet mellan miljöorganisationerna Greenpeace och Sea Shepherd. Greenpeace, som är äldst, är känd för sina oförvägna, spektakulära aktioner. Men i jämförelse med de radikala aktivisterna i Sea Shepherd framstår Greenpeace som rena etablissemanget.

- Vi har andra mål än Greenpeace. Vi vill stoppa valfångst, de vill fortsätta att samla in pengar. De gör inte mycket annat än poserar för bilder på havet för att samla in stora summor som de inte använder till att försvara valar, säger Sea Shepherd-grundaren Paul Watson, som ursprungligen var ledande Greenpeace-aktivist, på Sea Shepherds hemsida.

Jan Isakson, havsmiljöansvarig på Greenpeace i Sverige, tycker att det är slöseri med tid för de båda miljögrupperna att kritisera varandra inbördes eftersom de har gemensamma slutmål.

- Vi har olika syn på icke-våld. Greenpeace har striktare syn på icke-våldsprincipen. Vi kan inte ställa oss bakom Sea Shepherds metoder, säger Jan Isakson till Expressen.

- Det finns exempel på Sea Shepherd-aktiviteter som Greenpeace aldrig skulle göra eftersom det är för stora risker. Vi skulle aldrig ta till den typen av aktioner, säger han.

 

Peter Hammarstedt föddes 1984 i Västerås där hans pappa var ingenjör på ABB. Pappan förflyttades runt om i världen och familjen följde med. Som barn bodde Peter i Kuwait, Saudiarabien, Kina, Storbritannien och till slut tio år i USA.

Familjen flyttade tillbaka till Sverige när Peter var 17 år och hamnade då i Stockholm. Han var miljöintresserad, blev vegan, gick med i Grön ungdom och engagerade sig i Greenpeace.

Han ansökte om att få ingå i besättningen på ett Greenpeacefartyg som skulle åka till Island för att bekämpa valfångst, men fick inget svar. "Kanske var det lika bra: miljöorganisationen nöjde sig med en PR-turné där man besökte ön och förde samtal med valfångstindustrin", skriver Filter.

- Greenpeace ville inte ha konfrontation. De pratar hellre, då som nu, säger Peter Hammarstedt till tidningen.

Så han lämnade Greenpeace för att gå med i det militanta Sea Shepherd. Han fick följa med på sin första expedition 2004. Den gick till Galapagosöarna där Sea Shepherd ville dokumentera fisket av sjögurka som var strängt kvoterat. Lokala fiskare blev så uppretade över aktionen att de tog Hammarstedt och de andra volontärerna som gisslan.

 

Peter uppgraderades till förstestyrman under sin första expedition till ­Antarktis och har nu arbetat heltid för Sea Shepherd i nio år. Av dem har han befunnit sig nästan fem år till havs. Han har deltagit i 14 kampanjer riktade mot valfångst, säljakt och annat vid Antarktis, Galapagos, Fär­öarna, Kanada och Medelhavet.

Det har ofta gått dramatiskt till. För två år sedan rammades Peters fartyg av en japansk valfångstbåt.

- Det var utan tvekan ett mordförsök. Skeppet träffades precis vid hytten där besättningen annars ligger och sover. Det var ett mirakel att ingen dog, sade han den gången till Expressen.

Peter Hammarstedt blev med åren den kontroversielle grundaren Paul Watsons närmaste man. I somras tog han över ledningen, åtminstone tillfälligt, eftersom Watson häktades i Tyskland. Costa Rica hade begärt Watson ut­lämnad och anklagar honom för att ha riskerat costaricanska hajfiskares liv vid en Sea Shepherd-aktion. Senare begärde också Japan honom utlämnad.

Watson släpptes mot borgen, men flydde från Tyskland inför hotet att bli utlämnad till Japan. Nu är han efterlyst av Interpol och håller sig undan.

Watson bad Peter ­Hammarstedt att ta över ledningen av årets kampanj, så nu har svensken högsta ansvaret. Men organisationen säger att Watson på något sätt kommer att dyka upp när konfrontation börjar i vinter.

- Det väntas att kapten Paul Watson träder fram som befälhavare på en av båtarna när aktionen börjar, sade Peter Hammarstedt, kapten på fartyget "Bob Barker", till AFP i Australien tidigare i månaden.

- Vår plan är att möta valfångstflottan i norra Stilla havet utanför Japan. Vi tänker ta striden rätt nära Japan, sade han.

 

Den svenske Sea Shepherd-ledaren - vars flickvän Amber Paarman också är aktivist i organisationen - värjer sig indignerat mot anklagelserna om användning av våld.

- De fartyg vi har sänkt har legat i hamn och de kollades igenom innan. När vi rammar båtar så siktar vi in oss på utrustningen, inte människorna. Det är ingen tillfällighet att inga människor har skadats, säger Peter Hammarstedt till Filter.

- Vi är en aggressiv icke-våldsorganisation, som faktiskt inte bryr oss om vad folk tycker. Vi tänker ändå fortsätta att skydda våra klienter - som är djuren. Hitta en enda val som skulle protestera mot det vi gör för dem, säger han till Filter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag