Bergljot de Lageneste, född Holm. Foto: Saint-Cléments kommunBergljot de Lageneste, född Holm. Foto: Saint-Cléments kommun
Bergljot de Lageneste, född Holm. Foto: Saint-Cléments kommun
Den 8 maj förra året, på 70-årsdagen av krigsslutet i Europa, samlas byns invånare med borgmästaren Daniel Combes i spetsen för att avtäcka en minnessten till Bergljots ära. Foto: Saint-Cléments kommunDen 8 maj förra året, på 70-årsdagen av krigsslutet i Europa, samlas byns invånare med borgmästaren Daniel Combes i spetsen för att avtäcka en minnessten till Bergljots ära. Foto: Saint-Cléments kommun
Den 8 maj förra året, på 70-årsdagen av krigsslutet i Europa, samlas byns invånare med borgmästaren Daniel Combes i spetsen för att avtäcka en minnessten till Bergljots ära. Foto: Saint-Cléments kommun
Här avtäcker de minnesstenen. Foto: Saint-Cléments kommunHär avtäcker de minnesstenen. Foto: Saint-Cléments kommun
Här avtäcker de minnesstenen. Foto: Saint-Cléments kommun
Oradour-sur-Glane kallas i Frankrike även Martyrstaden då hela befolkningen mördades och staden brändes ner av tyskarna den 10 juni 1944. Oradour återuppbyggdes aldrig utan står kvar som ett monument över krigets vansinne.Oradour-sur-Glane kallas i Frankrike även Martyrstaden då hela befolkningen mördades och staden brändes ner av tyskarna den 10 juni 1944. Oradour återuppbyggdes aldrig utan står kvar som ett monument över krigets vansinne.
Oradour-sur-Glane kallas i Frankrike även Martyrstaden då hela befolkningen mördades och staden brändes ner av tyskarna den 10 juni 1944. Oradour återuppbyggdes aldrig utan står kvar som ett monument över krigets vansinne.
Svenska Bergljot de Lageneste lyckas med mod och list och argumentationsförmåga övertala den tyske befälhavaren att dra tillbaka sina trupper utan att döda och fängsla bybor.Svenska Bergljot de Lageneste lyckas med mod och list och argumentationsförmåga övertala den tyske befälhavaren att dra tillbaka sina trupper utan att döda och fängsla bybor.

Svenska Bergljot de Lageneste lyckas med mod och list och argumentationsförmåga övertala den tyske befälhavaren att dra tillbaka sina trupper utan att döda och fängsla bybor.

Svenskan räddade hel by undan nazisterna

Publicerad

Bergljot Holm från Stockholm räddade på egen hand en fransk by från en nazistisk massaker.

Hon nämns inte i historieböckerna, men i byn Saint-Clément hedrar man hennes minne.

– Hennes mod räddade invånarna från tyskarnas repressalier, säger vice borgmästare Sylvie Bassaler.

Logga in hos oss och läs hela artikeln – helt gratis!

Då får du tillgång till låsta artiklar och en massa extramaterial helt utan kostnad.

Genom att logga in godkänner jag Expressens användarvillkor och samtycker därmed också till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Vid Facebook-inloggning publicerar vi inget på din sida utan ditt medgivande.


Som inloggad får du även tillgång till:

  • Maffiga reseguider
  • Förtur till nya funktioner
Till Expressens startsida

Mest läst i dag