Makthavare på riktigt. Helle Thorning-Schmidt kan bli Danmarks första kvinnliga statsminister efter valet den 15 september. Foto: Dresling Jens
Makthavare på riktigt. Helle Thorning-Schmidt kan bli Danmarks första kvinnliga statsminister efter valet den 15 september. Foto: Dresling Jens

Snart kan tv-serien "Borgen" bli verklighet

Publicerad
Uppdaterad
Om tre veckor börjar dansk tv sända succéserien "Borgen", säsong 2.
Men redan 15 september kan Danmark få sin första kvinnliga statsminister ­- i verkligheten.
Makthavare i Foto: Mike Kollöffel
Kanske börjar berättelsen redan 2002.
Det året släppte Hanne-Vibeke Holst "Kronprinsessan", första boken om miljöaktivisten Charlotte Damgaard från lantliga Nordjylland, som handplockades till jobbet som socialdemokratisk minister. När tredje boken slutar har karaktären Charlotte Damgaard tagit över som partiledare - och blivit statsminister. Böckerna filmades i Sverige med Suzanne Reuter och Alexandra Rapaport i huvudrollerna. Författarens uttryckliga syfte med böckerna var att visa fram kvinnor med makt.
- Jag hoppas att mina läsare ser att det är legitimt för kvinnor att vilja ha makt. Jag brukar säga: Män med makt är fascinerande, kvinnor med makt är provocerande. Jag hoppas att jag har varit med att bryta det tabut, att man i alla fall vågar tala om saken, säger Hanne-Vibeke Holst.

Lektion nummer ett
för kvinnor som ger sig in i en maktstrid i politiken eller näringslivet är att inte ta åt sig av påhopp och hatattacker.
- Kvinnor gör ofta det. Min önskan har varit att visa att det du upplever inte är personligt. Det är inte för att du är dum. Det är för att villkoren är sådana, säger Hanne-Vibeke Holst.
Hon har mött mängder av etablerade kvinnliga politiker som känner igen sig i Charlotte Damgaards kamp.
- Nästan från alla partier. I Sverige, Norge, på Island men också i Belgien och Tyskland. Alla säger: "Hon är jag. Det är mitt liv", säger Hanne-Vibeke Holst.
Inspirationen till böckerna var just Sverige och Mona Sahlin.
Men Sverige fick ingen kvinnlig statsminister i valet 2010.
- Jag tyckte det var tråkigt att Mona Sahlin avgick. Nu kanske Danmark slår Sverige, säger Hanne-Vibeke Holst.

Samma år som
Sahlin förlorade valet, åtta år efter "Kronprinsessan", började DR, dansk public service, sända tv-serien "Borgen". Det är en politisk dramaserie i tio avsnitt. 1,4 miljoner danskar följde första avsnittet där 40-åriga Birgitte Nyborg Christensen (spelad av Sidse Babett Knudsen) med sitt äkta engagemang tar oväntat hem en jordskredsseger åt sitt lilla ­mittenparti. Efter fem och halvfjers intriger får Danmark i avsnitt två sin första kvinnliga statsminister.
Priset som karaktären Birgitte Nyborg får betala är högt. Under seriens gång tvingas hon bli alltmer pragmatisk. Hur mycket av sina hjärtefrågor kan man sälja ut för att få inflytande? Och vilka är egen ­ tligen hennes vänner? Även bland de egna partikamraterna angrips hon.
Men den allra tyngsta förlusten är att den politiska karriären slår sönder Birgitte Nyborgs privatliv. Maken lämnar henne inför öppen ridå och privatlivet ligger i spillror. Men Nyborg knäcks inte. I stället håller hon samtidigt sitt mest skimrande tal någonsin i folketinget.

"Borgen" blev oerhört populär
i Danmark, och i Sverige följde en halv miljon tittare Birgitte Nyborgs kamp att hålla ihop jobb och familj. För det är sprickan mellan arbetsliv och privatliv som författaren Adam Price är så fascinerad av. Han har tidigare skrivit den Emmybelönade och extremt framgångsrika serien "Nikolaj och Julie", ett renodlat relationsdrama. I "Borgen" är det Birgitte Nyborgs desperata kamp att balansera jobb och familj som står i centrum.
- Syftet med serien var att berätta en historia om starkt professionella människor som står mitt i verkligt svåra val mellan yrkesliv och privatliv. För det är en konflikt för den moderna, professionella människan, säger Adam Price.
Han valde en kvinnlig huvudperson för att den konflikten skulle förstärkas ytterligare.
- Vi har kanske fördomen att kvinnor är mer i kontakt med känslor och familjeliv. För en man är det mer traditionellt att välja karriären. Vi ville visa att kvinnor också kan göra det. Att en kvinna lika gärna kan offra sitt privatliv. Hon förmår inte hålla samman sitt privata och sitt professionella liv. Vi tyckte att det var intressant att gå ner i den konflikten, med en kvinna i centrum, säger Adam Price.

Förebild för seriens hjältinna är - enligt många utomstående bedömare - Radikale Venstres partiledare Margrethe Vestager. Hon har själv konstaterat att hon ser många likheter:
- Bara det att deras ledare Birgitte bor på Amager och cyklar över broarna iförd cykelhjälm till Christiansborg. Det gör jag också varje dag, sa hon till danska tidningen BT förra hösten.
Och även om Vestager har seglat upp som en joker inför valet på torsdag nästa vecka är det en annan partiledare som tippas göra dikten till verklighet.
Efter en rad dåliga val får Social­demokraterna under Helle Thorning-Schmidts, 45, ledning bra siffror i opinionsundersökningarna. Om mätningarna håller i sig blir hon Danmarks första kvinnliga statsminister.

Kritikerna har kallat henne för "Gucciväskan", eftersom hon ansågs ha en överdrivet lyxig klädstil. Helle Thorning-Schmidt har pluggat statsvetenskap, suttit i EU-parlamentet och varit LO:s internationella konsult. Hon var en outsider när hon valdes, men i lokalvalen 2005, ett halvår efter hennes tillträde, gick partiet framåt.
Den enda större skandal som har drabbat henne rörde, precis som i tv-seriens värld, privatlivet. 2010 avslöjades att Helle Thorning-Schmidts make Stephen Kinnock inte betalar inkomstskatt i Danmark. Han är son till Labourpolitikerna Glenys och Neil Kinnock, jobbar delvis utomlands och valde på ett provocerande ickesossigt sätt att inte betala skatt i Danmark. Lagligt, visade ett utslag senare, men då var skadan redan skedd. En majoritet av danskarna tyckte att det skadade Helle Thorning-Schmidts trovärdighet.
Hon överlevde krisen. De senaste åren har hon beskrivits som "Danmarks nästa statsminister".
Frågan är om Charlotte Damgaard och Birgitte Nyborg Christensen har banat vägen för henne - trots att de inte finns i verkligheten. Adam Price som skapade Nyborg har fått frågan förr.
- Det har inte varit syftet med serien, att göra vägen klar för en eventuell kvinnlig statsminister, även om många har sagt det. Jag tror att man ska vara försiktig med att jämföra fiktionens och den verkliga världens politik alltför mycket, säger han.
Hanne-Vibeke Holst tror där­emot att påhittade kvinnliga makthavare hjälper sina verkliga medsystrar, att positionerna flyttas fram.
- Jag tror att man vänjer läsarna eller tittarna vid tanken. "Nåja, det kan vara en kvinna som styr, det är kanske inte så konstigt", säger hon. Jag tror dessutom inte att "Borgen" hade blivit skriven, om inte jag hade gett ut mina romaner.

Ytterligare en sak
som Birgitte Nyborg (påhittad) och Helle Thorning-Schmidt (verklig) har gemensamt är förkärleken för korrekta, grå dräkter. Och det är ingen slump, enligt Hanne-Vibeke Holst.
- Du kan se på Helle Thorning-Schmidt hur hon har tonat ner sin kvinnlighet. Hon har blivit mer könsneutral. Hon vet att hon inte får påminna männen för mycket om att hon är kvinna. Så har hon lyckligtvis blivit äldre också! säger Hanne-Vibeke Holst ironiskt.
Thorning-Schmidt har alltid håret i hästsvans, alltid dräkt.
- När hon började var hon mer tjejaktig. Då kunde hon komma i en knallröd kappa, med utslaget hår. Nu är hon mer maskulin.

Så hur lyckas
en kvinnlig statsminister i Christiansborg?
I tv-serien tvingas statsministern förhandla stenhårt med olika partier för att skapa och behålla majoriteten i folke­tinget. Och behandla illojala medarbetare fullständigt osentimentalt.
I verkligheten är det bäddat för en minst lika hård match. Opinionsundersökningarna visar att blocken ligger nära varandra. Partierna öppnar för oheliga allianser.
Och nu, när valet står för dörren, har händelseutvecklingen tagit en ny vändning. Radikale venstres parti ­ ledare Margrethe Vestager - som väntas stödja Helle Thorning-Schmidt som statsminister - gjorde plötsligt upp med Konservative Folkeparti om att sam ­ arbeta om den ekonomiska politiken ­ efter valet.
Margrethe Vestager har stort förtroende i mätningarna och hennes parti kan bli vågmästare. Ett guldläge för den som vill ställa tuffa ultimatum.
Men medan Thorning-Schmidt satsar allt på att bli statsminister avfärdar Vestager samma fråga med ett skratt.
Manusförfattaren Adam Price följer utvecklingen med stort intresse. Han påpekar att de hämtat inspiration till serien från många håll, och att den varken handlar om Thorning eller Vestager.
- Men jag tycker att det är intressant att scenarier, som man betraktar som osannolika, plötsligt kan bli något som faktiskt diskuteras inom politiken, säger han till Politiken.
På torsdag kväll står slaget om verklighetens Christiansborg.
Klockan nio morgonen därpå är det pressvisning av säsong 2 av "Borgen".
SVT har redan köpt in den.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag