REDO FÖR DEBATT. I kväll diskuterar Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin sjukreglerna i tv. Foto: Sven Lindwall
REDO FÖR DEBATT. I kväll diskuterar Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin sjukreglerna i tv. Foto: Sven Lindwall

Så mörkar S sin skuggbudget

Publicerad
Uppdaterad
I kväll möts Mona Sahlin och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i en tv-debatt om sjukreglerna.
Stormen de senaste veckorna har skadat hela regeringen, som riskerar att gå skadeskjuten in i valrörelsen 2010.
Samtidigt kliar det i avtryckarfingret på andra sidan blockgränsen.
Socialdemokraterna har angripit alliansens utförsäkring av förtidspensionärer. Men i sin egen skuggbudget gör de likadant.
De har till och med censurerat S-budgeten - och strukit siffrorna som visar att de behåller utförsäkringen.
MINISTERN. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson är redo för debatten i Foto: Christine Olsson / Scanpix
Alliansens sjukregler trädde i kraft 1 juli 2008. Men det är först nu som en hård debatt har blossat upp. Mest fokus har legat på att svårt sjuka människor har tvingats söka arbete.
I SVT:s "Agenda" trädde cancersjuka Pia Hackzell Almgren fram, som tvingades avbryta sin medicinering för att jobba. Bredvid henne satt Inga-Maria Östh, som var tvungen att söka jobb, trots att hon varken var arbetslös eller frisk.
Samtidigt har debatten handlat om att tusentals människor utförsäkras efter årsskiftet, blir av med sin sjukersättning eller sjukpenning, och hänvisas till arbetsförmedlingen. Oklara regler och ett snävt tidsschema kan göra att de blir helt utan pengar i flera veckor.
Hjärtsjuke Mats Björklund berättade i Expressen om sin sin stress över vad som händer efter nyår.
Han är en av 54000 personer som blir utförsäkrade under 2010. Bland dem finns 22 000 personer som gått på sjukpenning i två och ett halvt år. De resterande 32000 är förtidspensionärer, som får tillfällig sjukersättning.
Socialdemokraterna har protesterat starkt mot utförsäkringarna och flera gånger sagt att de vill stoppa reformen.

- Vi vill upphäva utförsäkringsreglerna, sa S-kvinnan Veronica Palm i riksdagen i fredags.
Men i Socialdemokraternas egen skuggbudget skriver de ingenting om att stoppa utförsäkringen av förtidspensionärer.
Om Socialdemokraterna vill stoppa utförsäkringen av 32000 förtidspensionärer kostar det cirka 3,3 miljarder. Men de tillför inga pengar till detta i sin budget - vilket innebär att de behåller utförsäkringen av förtidspensionärer.
Tabellerna som visar siffrorna över utgifter har till och med tagits bort från den skuggbudget som delades ut till journalister.
Kvar finns bara rubriken "Tabeller över utgifter och skatter".
Under rubriken står det ingenting.
I versionen som finns hos riksdagen däremot finns utgiftstabellerna kvar. Och där finns inte pengarna anslagna som det skulle kosta att stoppa utförsäkringen av förtidspensionärer.
När Veronica Palm debatterade frågan i riksdagen med socialförsäkringsutskottets ordförande, moderaten Gunnar Axén, blev hon så arg att talmannen vid två tillfällen gav henne en tillsägelse.
- Jag aldrig blivit tillsagd av talmannen tidigare, säger hon med ett skratt.
Hon erkänner att Socialdemokraternas skuggbudget innebär att förtidspensionärerna blir utförsäkrade. Men hon menar att partiet i stället tillför pengar till åtgärder som ska aktivera dem och ge dem möjligheter att komma i arbete.
- Vi har valt i den här budgeten att lägga satsningar på lönebidrag och utbildning och omställning, säger Veronica Palm.
Men det är samma sak som regeringen gör, menar Gunnar Axén.
- Vi genomför den största satsningen på arbetslivsinriktad rehabilitering någonsin. De föreslår i grund och botten samma sak, säger han.
Gunnar Axén tycker att Veronica Palm hycklar.
- Hon har stått och gormat om att vi kastar ur folk ur försäkringen, och så erkänner hon att de själva vill kasta ut 32 000 människor ur försäkringen. Det är falskt, säger han.
Varför den ena versionen av skuggbudgeten har censurerats vet inte Veronica Palm.
- Det har jag ingen aning om. Det låter jättekonstigt, säger hon.
Men den inflammerade debatten mellan Axén och Palm är bara en liten del i en seglivad strid som pågått under flera mandatperioder.
Låt oss backa sju år.
Mitt i dragningen om regeringens nya åtgärder mot ohälsan tystnar arbetslivsminister Hans Karlsson. Det är tisdagen den 21 januari 2003, och han ska precis presentera sårets mest kontroversiella förslag.
Han harklar sig.
- Det är bäst att ta ett glas vatten när vi kommer till det här avsnittet, säger han.
Sedan berättar han att arbetsgivarna i stat, kommuner och landsting ska vara med och betala för sjukkostnaderna. Ett förslag som redan på förhand skåpats ut av oppositionen, och sågats av facket.
Ändå var alla överens om att något måste göras.
Ohälsan var på väg att bli regeringen Perssons främsta huvudvärk. På bara några år hade sjukskrivningarna fördubblats, samtidigt som förtidspensionärerna blivit allt fler.
För den borgerliga oppositionen - som ännu inte ens hade påbörjat alliansbygget - skulle ohälsotalen bli en ingång för hela debatten om ohälsan.
I alliansens valmanifest 2006 utlovades nya krafttag. Och i juli 2008 skred man till verket. Socialdemokraternas "sjustegsmodell" skrotades, och en rehabiliteringskedja infördes, med tidsbegränsningar för varje steg.
Men regeringen har bittert fått erfara att det aldrig är en dans på rosor att reformera sjukförsäkringssystemet.

Alltihop briserade 2 december, när en grupp läkare skriver på DN Debatt att svårt sjuka cancerpatienter tvingas söka jobb. Bakgrunden är ett av stegen i rehabiliteringskedjan, som säger att den sjukskrivne efter 180 dagar ska prövas mot hela arbetsmarknaden.
Oppositionen reagerar blixtsnabbt och ser en chans att väcka frågan till liv. De rödgröna ledamöterna i socialförsäkringsutskottet vill ställa socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson till svars. De blir nedröstade.
Men debatten är redan i gång. Spalter och tv-inslag fylls med svårt sjuka människor som fastnat i regeringens nya sjukregler. De borgerliga ledamöterna i utskottet sitter i flera krismöten med Cristina Husmark Pehrsson. Till slut kommer de överens: de måste backa.
Den 4 december kallar Gunnar Axén och hans allianskollegor i socialförsäkringsutskottet till presskonferens. Cristina Husmark Pehrsson finns också på plats. Lagen föreskriver redan att svårt sjuka inte ska tvingas ut i arbete. Men nu ska den delen förtydligas, lyder budskapet, så att de inte drabbas av de nya reglerna.
Men trots krishanteringen skulle det bara bli värre. Två dagar senare sitter Cristina Husmark Pehrsson i SVT:s "Agenda".
Det är då ministern säger det som tar krisen in i nästa, djupare, fas.
- När vi har skickat ut vårt förslag på remiss till många tunga remissinstanser, så har ingen i sina remissvar poängterat att det kunde få de här orimliga konsekvenserna, säger Husmark Pehrsson.
Nästa dag bloggar Kjell Rautio, välfärdsutredare vid TCO, en av remissinstanserna, om att ministern sprider felaktiga uppgifter. TCO har visst varnat ministern i sitt remissvar, påpekar han. Och han citerar en lång rad andra remissinstanser, som alla varnar för risker med regeringens sjukregler.
Medierna hänger på direkt. Ministern utkrävs på en förklaring av sitt uttalande. Men hon vill inte svara på frågor och håller sig undan i flera dagar.
I samma stund som hon öppnade munnen i "Agenda" havererade också krishanteringen, tycker Christian Ekström, PR-konsult på Sund Kommunikation.
- Det är oerhört klantigt att tvärsäkert påstå att remissinstanserna inte har lämnat synpunkter, när de har det. Det förefaller som hon är dåligt påläst, säger han.
Branschkollegan Birger Östberg, konsult på PR-byrån Westander, tror att stormen kring sjukreglerna har skadat regeringen.
- Regeringen har troligen drabbats hårt, i ett läge där opinionssiffrorna redan var sjunkande, säger han.
Miljöpartiets Peter Eriksson gick ännu längre tidigare i veckan, när han förutspådde att sjukförsäkringen blir regeringen Reinfeldts fall.
Statsvetarprofessorn Henrik Oscarsson tror att sådana utspel kan bli svåra för alliansen att hantera om de rödgröna spelar sina kort rätt.
- Det blir kött och blod bakom regeringens politik på just det här området. Bilderna av sjuka och arbetslösa som hamnat i kläm blir väldigt konkreta. Om oppositionen lyckas koppla ihop dessa arma stackare med en hårdför regeringspolitik, då kan det ha en stor opinionsbildande effekt, säger han.
Onsdagen den 9 december händer allt på samma gång. På morgonen går Siv Norlin, fackbas på Försäkringskassan, ut och kräver en ursäkt av Husmark Pehrsson.
Hon tycker att ministern skyllt ifrån sig på de anställda på Försäkringskassan.
Samma dag bryter Cristina Husmark Pehrsson tystnaden, och dyker upp på debatten i riksdagen. Hon förklarar sitt uttalande i "Agenda" med att hon syftade på konsekvenserna för cancersjuka, inte de bredare synpunkterna från remissinstanserna. Och Siv Norlin får sin ursäkt.
På kvällen dimper det ned en rapport som skulle kunna få alliansen att slå sig för bröstet. Försäkringskassan presenterar en analys, som visar att cancersjuka inte bedöms hårdare sedan alliansens sjukregler trädde i kraft. Men ministern vågar inte jubla, utan nöjer sig med att säga att hon ska "titta över siffrorna".
Och kanske var det rätt. Cristina Husmark Pehrsson behöver nog spara på krafterna. Direkt efter nyår utförsäkras 15000 människor. Medierna kommer fyllas med utförsäkrade svenskar, och oppositionen får ännu en gratischans att väcka debatt kring frågan.
Cristina Husmark Pehrsson kan nog redan nu börja förbereda sig för akt två.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag