Svårspådd framtid. Xi Jinping, 59, har pekats ut som Kinas nya ledare före kommunistpartiets kongress. Men vem han är eller vilken politik han tänker föra, är det få som känner till. Foto: Larry Downing/AP
Svårspådd framtid. Xi Jinping, 59, har pekats ut som Kinas nya ledare före kommunistpartiets kongress. Men vem han är eller vilken politik han tänker föra, är det få som känner till. Foto: Larry Downing/AP

Ingen vet vad Kinas hemliga härskare kommer att göra

Publicerad

LONDON. I dag inleds det kommunistiska partiets kongress i Kina - och landets nya ledare ska utses.

Men knappt någon vet vad som kan hända under den nye presidenten.

Xi Jinping, 59, har gjort politisk karriär på att inte tycka särskilt mycket.

- Han är ett mysterium, säger Johan Lagerkvist vid Utrikespolitiska institutet.

Den viktigaste utgången är redan klar. En ersättare till den nuvarande presidenten Hu Jintao, 69, ska utses liksom flera av platserna i det styrande utskottet i den så kallade politbyrån.

Även om beslutet inte tagits officiellt pekas den nuvarande vicepresidenten Xi Jinping, 59, ut som partiets nye ledare och så småningom president. Men trots att han väntas ta över världens näst största ekonomi beskrivs han som en doldis och få har kunnat peka ut vilken politisk riktning han tänker styra landet i.

- Han har kommit till toppen av det kinesiska systemet genom att vara väldigt försiktig med att avslöja vad han egentligen tycker, säger forskaren Mike Chinoy vid University of Southern California till CNN.

Även Johan Lagerkvist, docent och Kinaforskare på Utrikespolitiska ­institutet, säger att det finns mycket oklarheter kring den nye ledarens agenda:

- Han är ett mysterium så till vida att hans politiska preferenser eller hans ideologiska preferenser inte är tydliga. Men det gäller för ganska många i det kommunistiska partiets mittfåra.

Det beskrivs ofta som en strategi för att göra politisk karriär - att inte avslöja för mycket om hur man tycker och tänker. Att befolkningen och resten av världen inte vet särskilt mycket om Kinas toppolitiker är därför inte så konstigt, förklarar Lagerkvist:

- Det är generellt så inom kinesisk politik på de här nivåerna. Ska man komma så här högt måste man kunna spela ett spel väldigt skickligt. Man får inte sticka ut för mycket, man får inte bekänna för mycket färg i någon riktning.

 

Valet av ny ledare inom kommunistpartiet har föregåtts av en lång maktkamp. Xi Jinping är en erfaren politisk ledare, men att han tar över har inte bara med erfarenhet att göra. Hans familjebakgrund har spelat roll, liksom vilka krafter som vunnit striderna inom partiet. Det rör sig bland annat om den inflytelserika militären och de två partifalangerna, det så kallade ungdomsförbundet och de politiska arvtagarna till tidigare mäktiga partitoppar.

- Han har hamnat där som en slags kompromiss skulle man kunna säga. Men det är klart man väljer någon som både kan stå i partiets mittfåra och hålla ihop falanglandskapet samtidigt som man också behöver någon som man litar på och som inte kommer att överge partiets ideologi eller position, säger Johan Lagerkvist.

 

Kinas nya ledare står inför flera tuffa uppgifter. Gapet mellan fattiga och rika ökar, oron i landet har vuxit och kritiska röster hörs kring bland annat gränsdragningar och miljöfrågor - och den tidigare så växande ekonomin, som gjort Kina till en allt viktigare nation internationellt, har blivit allt långsammare.

Men uppmärksamheten kring den kommande presidenten har i stället för vad Xi Jinping egentligen vill åstadkomma, kretsat kring hans plötsliga försvinnande tidigare i år.

I början av september ställdes flera av hans möten i Peking in, då han skulle ha samtalat med bland andra USA:s utrikesminister Hillary Clinton och Singapores premiärminister Lee Hsien Loong.

Det gavs ingen förklaring till vart han hade tagit vägen.

Mystiken tätnade och spekulationerna blev fler och fler. Det talades om att vicepresidenten skadat ryggen när han simmat eller spelat fotboll, att han hade gått i strejk - eller att han utsatts för ett mordförsök.

- Om den som ska väljas till högsta ledare försvinner innan en partikongress börjar man ju undra väldigt mycket. Det handlar ändå om en person som mycket ofta syns på kinesisk statstelevision, säger Johan Lagerkvist.

 

Bland de nya teorier som förts fram de senaste dagarna finns att det rörde sig om ett politiskt spel och att han ville tvinga resten av ledarskapet att erkänna att han var oumbärlig. Brittiska The Independent rapporterade också om en artikel som publicerades i magasinet Prospect, där affärsmannen Mark Kitto skrev att Xi Jinping skadades under ett möte med de inflytelserika arvtagarna till partiets gamla garde.

“Xi Jinping försökte lugna ner dem. Han ställde sig mitt i korselden och hamnade omedvetet i vägen för en stol som kastades över rummet. Den träffade honom i ryggen och skadade honom", skrev Kitto.

Men experter säger att spekulationerna ska tas med en nypa salt.

Steve Tsang, chef för institutionen för forskning om Kinapolitik vid universitetet i Nottingham, säger till The Independent:

- Jag satsar fortfarande på att han hade drabbats av någon slags sjukdom som hindrade honom från att visa sig offentligt utan att det skulle bli genant.

Han får medhåll av Kerry Brown, professor vid Sydney University.

- Jag föreställer mig att han var dålig eftersom han uppenbarligen inte ens tillät sina medarbetare att acceptera att han kunde ta ett samtal från Hillary Clinton, säger han till tidningen.

 

Xi Jinping föddes i Peking 1 juni 1953. Hans far var Xi Zhongxun, vice premiärminister under den förste presidenten Mao Zedong sedan kommunisterna tagit makten 1949.

Pappan greps 1963 och hölls frihetsberövad i 16 år samtidigt som Xi Jinpings mamma skickades till arbetsläger.

Den då 16 år gamla pojken kom till den fattiga landsbygden, till Shaanxi-provinsen, där han uppges ha bott i en grotta med de andra arbetarna.

Under tiden i Shaanxi gick han med i det kommunistiska partiet.

1975 flyttade han tillbaka till Peking där han inledde studier i kemiteknik på universitetet Tsinghua och under samma period startade hans avancemang i maktens kretsar.

Han blev privatsekreterare i militärkommissionen, klättrade uppåt och hade politiska toppjobb i provinserna Hebei, Fujian och Zhejiang. Han tog sedan över som ledare för partiet i Shanghai 2007 och fick i uppgift att rensa upp efter en korruptionsskandal. Xi Jinping hade också uppdraget att leda arrangemangen kring OS i Peking.

Enligt en granskning som Bloomberg gjort är hans familj mycket förmögen, med affärsintressen värda flera hundra miljoner dollar.

Xi Jinping gifte sig i unga år med Ke Lingling, som var dotter till Kinas ambassadör i Storbritannien, men äktenskapet slutade i skilsmässa. Sedan 1987 är han gift med artisten Peng Liyuan, 49, som ofta beskrivits som mer berömd än vad den blivande presidenten är. Hon syntes ofta i tv under 1980-talet och har gjort sig känd för att vara engagerad i antirökningskampanjer och för att ha stöttat kampen mot hiv och Aids.

Parets dotter Xi Mingze studerar vid universitet Harvard.

Xi Jinping har själv spenderat mycket tid i USA och reste till Iowa 1985, där han bodde med en familj i staden Muscatine. Han är intresserad av basket och mycket förtjust i amerikanska filmer. I amerikanska dokument, som avslöjades av Wikileaks, förklarades att Xi Jinping bland annat sagt att en favoritfilm var "Rädda Menige Ryan".

- Hollywood gör de filmerna bra och sådana Hollywood­filmer är storslagna och trovärdiga, ska han ha sagt.

 

Xi Jinping har också rest i resten av världen. New York Times uppger att han under sin tid som vice president besökt fler än 50 länder, samtidigt som hans företrädare Hu Jintao bara gjorde 17 utlandsbesök som vice president.

- Man kan inte utesluta förstås att han har tagit starka intryck av det amerikanska samhället eller genom de kontakter han har fått. Men han har ännu inte visat någonting som tyder på att det skulle påverka honom. Men ju mer kontakter han har haft med utlandet desto större är möjligheterna för att idéer överförs, som kan möjliggöra nytänkande, säger Johan Lagerkvist.

Xi Jinpings relation till USA och västvärlden har dock inte varit helt problemfri.

I samband med ett besök hos kinesiska invånare i Mexiko gjorde han ett uttalande, som tolkades som kritik mot USA. Kina hade då kritiserats för bland annat brott mot mänskliga rättigheter.

- Det finns ett par utlänningar, med mätta magar, som inte har något bättre att göra än att försöka peka finger åt vårt land. Kina exporterar inte revolution, hunger, fattigdom och inte heller orsakar Kina er någon huvudvärk, sa han.

 

Runt om i världen finns förhoppningar om att Xi Jinping ska genomföra reformer i Kina. Flera experter är skeptiska till att hans egen vilja får så stor betydelse. Maria Heimer, statsvetare och Kinaexpert vid Uppsala universitet, menar att premiärministern och presidentens individuella makt i politbyråns styrande utskott är begränsad.

- Det finns inga enskilda ledare som har så stor makt att de kan genomföra större reformer själv, säger hon.

Vilka reformer som kan bli verklighet och hur Kinas framtid ser ut kan bli tydligare först dagen efter att kongressen avslutats.

Då har de drygt 2 200 delegaterna utsett 200 medlemmar i partiets centralkommitté, som i sin tur utsett den mäktiga politbyrån. Dess ständiga utskott presenterar sig efter kongressen, i slutet av nästa vecka, genom att visa sig offentligt en och en i rangordning.

- Det är det som är det intressanta egentligen. Det är då vi får veta vilka Xi Jinping ska förhålla sig till, vilka ska han tampas med. Och hur många av dem vi kan bedöma är konservativa och hur många vi kan bedöma är mer reforminriktade, säger Johan Lagerkvist.

 

Källor: The Independent, BBC, New York Times, CNN, The Guardian.

Tomas Kvarnkullen
Tomas Kvarnkullen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag