Medlem i brödraskapet. Foto: Mark Allen Johnson
Medlem i brödraskapet. Foto: Mark Allen Johnson

Fruktat brödraskap bakom flera mord

Publicerad

Den bildades i det beryktade San Quentin-fängelset i USA på 1960-talet.

Vitmaktrörelsen "Ariska brödraskapet" har sedan dess fört en kamp mot föreställningen om en sionistisk ockupationsmakt i USA - och inspirerat nynazister att starta upp filialer i bland annat Sverige.

Den extremt våldsamma Texas-falangen kopplas nu samman med de uppmärksammade morden på representanter för rättsväsendet i delstaten.

- Jag tror utan tvekan att "Ariska brödraskapet Texas" är den mest våldsamma vitmaktrörelsen på fängelserna i dag, säger Mark Potok, en av USA:s främsta experter på området.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via iTunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

"Ariska brödraskapet" bakom flera mord

Distriktsåklagaren i Kaufman County, Texas, Mike McLelland var hemma och tittade på tv tillsammans med sin hustru Cynthia när det knackade på dörren.

När Mike McLelland öppnade möttes han av en kallblodig mördare - som avlossade 20 skott mot åklagaren och sköt sedan ihjäl hans fru med ett skott i huvudet.

Den brutala attacken kom bara två månader efter att den biträdande åklagaren i samma distrikt, Mark Hasse, skjutits ihjäl på en parkeringsplats utanför domstolen och två veckor efter att Tom Clements, fängelsechef i Colorado, dödats av en gärningsman med kopplingar till ett nazigäng.

Polisen har varit mycket förtegen om de uppmärksammade morden, som betecknas som en attack mot rättsväsendet.

Men misstankar har riktats mot det beryktade fängelsegänget, vitmaktrörelsen "Ariska brödraskapet", som har ett starkt fäste i området.

Misstankarna grundar sig i att 34 medlemmar i brödraskapet i november förra året åtalades i Houston i en stor härva som bland annat handlade om mord, mordförsök, kidnappning och utpressning. Åklagarna Mike McLellands och Mark Hasses enheter deltog i åtalet - och efteråt varnade polismyndigheten i delstaten för att gänget hotat att hämnas.

Något den fruktade gruppen med eftertryck har erfarenheter av att göra.

Enligt en uppsats vid Princeton-universitetet bildades "Ariska brödraskapet" i mitten av 1960-talet i det beryktade San Quentin-fängelset i Kalifornien. Vitmaktrörelsen har i dag mellan 15 000 och 20 000 medlemmar i och utanför fängelserna i USA och trots att de bara utgör en procent av antalet fångar bär de ansvaret för 18 procent av morden på fängelserna enligt FBI.

Medlemmarna bär nazistiska kännetecken som tatueringar av svastikor och beteckningen SS. Den kriminella verksamheten på och utanför fängelserna innefattar förutom mord också bland annat droghandel, kidnappningar och prostitution. I grunden bygger rörelsen på en nynazistisk världsuppfattning.

- Det ingår i föreställningar om kriget mot den sionistiska ockupationsregimen. Det ska bedrivas i någon sorts form av gerillakrigföring. Där är åklagare, journalister, poliser och andra centrala mål, säger Helene Lööw, docent i historia vid universitetet i Uppsala, som forskar om extremiströrelser.

I en intervju med den amerikanska antihatbrottsorganisationen Southern Poverty Law Center, SPLC, vittnar John Greschner, tidigare ledare för "Ariska brödraskapet" om de våldsamma metoderna. Själv avtjänar Greschner dubbelt livstidsstraff för mord.

- För "Ariska brödraskapet" är mord ett sätt att göra en social markering. Om svarta attackerar vita sänder vi ett budskap. Vi tar dem när de går med handbojor över innegården, det spelar ingen roll. Vi slaktar honom med handbojor framför gud och alla andra mitt på gården. Och det kommer inte bara vara några få stick. Det kommer att vara ett ont och brutalt mord. Det är så bröderna (medlemmar i gänget) gör, säger John Greschner i intervjun.

Enligt flera bedömare är det våldsamma gänget inte en homogen grupp, utan i dag uppdelat i flera löst sammansatta falanger.

"Ariska brödraskapet Texas", som har kopplats samman med morden på åklagarna i Kaufman, har funnits i området sedan 1980-talet. De har anklagats för att ligga bakom 100 mord och 10 kidnappningar sedan starten, rapporterar CNN.

Mark Potok vid SPLC är en av de främsta experterna på "Ariska brödraskapet" i USA.

- Jag tror utan tvekan att "Ariska brödraskapet Texas" är den mest våldsamma vitmaktrörelsen på fängelserna i dag, säger han till CNN.

Det pågår enligt honom en maktstrid mellan den falangen och den ursprungliga från Kalifornien, men de bygger på samma principer.

- Det sägs vara ett av de gängen som lever enligt principen "blood-in, blood-out", vilket betyder att du bara kan bli medlem i gruppen genom att utföra någon typ av attack. Och, på samma sätt, bara lämna den i en liksäck, säger Potok.

Nazigänget är inte bara knuten till USA. På fängelser runtom i världen finns nynazistiska organisationer som bygger på samma modell. Men enligt extremistexperten Helene Lööw styrs dessa inte från en och samma bas - utan organiseras regionalt.

- Man kan säga att de bedrivs på frilansbasis. De här organisationerna har inte nödvändigtvis kontakt med varandra. Det bygger numera på nätverk och franchise, man öppnar eget så att säga efter ett visst kontrakt. Det har de allra flesta organisationerna övergått till, säger hon.

I Sverige startades det svenska "Ariska brödraskapet" av nynazister på fängelserna 1996.

- Själva existensen av Ariska brödraskapet i USA gjorde att man försökte starta ett Ariska brödraskapet även i Sverige, säger författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius, som skrivit flera böcker om extremhögern.

I Sverige fick folk upp ögonen för "Ariska brödraskapet" i samband med att den ökände medlemmen Niclas Löfdahl 1997 under en fängelsepermission skickade en brevbomb adresserat till dåvarande justitieministern Laila Freivalds.

Bomben var inte apterad men i brevet som följde hotades ministern att nästa bomb skulle gå av. Det hände aldrig, och Löfdahl har i flera intervjuer efteråt tagit avstånd från tiden som nazist.

På senare år har "Ariska brödraskapet" som grupp betecknad försvunnit från radarn, menar Lars Öjelind, expert på kriminella gäng vid Rikskriminalpolisen.

- I ärenden från den tiden (1990-talet) kunde vi se att ett antal personer var kopplade till "Ariska brödraskapet" som bildats på fängelset, säger han och tillägger:

- Personerna förekommer fortfarande, men själva gänget är inget vi tittar på längre.

Han menar att vissa av personerna som var kopplade till nazistgänget senare blev medlemmar i andra tungt kriminella organisationer i stället.

- Vi har ofantligt många grupper att titta på. En del av dem vi tittar på i dag var sådana som figurerade i de nazikopplade organisationerna på 90-talet, säger Lars Öjelind.

Anna-Lena Lodenius säger:

- De som var med på den tiden har lämnat rörelsen och kanske gått med i något mc-gäng. En del av dem är mer kriminella än ideologiska i dag. De fortsatte sin kriminella karriär, men de finns inte längre i nazistkretsar på det sättet. De som längre inte finns kvar i både brott och nazism, finns kvar i endera av världarna men med lägre profil.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag