Tranorna vid Hornborgasjön - ett av våra säkraste vårtecken. Foto: Calle Jismark
Tranorna vid Hornborgasjön - ett av våra säkraste vårtecken. Foto: Calle Jismark

Folkfest när tranorna bjuder upp till dans

Publicerad
Uppdaterad
Nu återvänder tranorna till Hornborgasjön - och med dem fågelturisterna.
Transkådandet är ett säkert vårtecken och en naturupplevelse som lockar 150 000 besökare varje år.
Experter talar till och med om "fågelhajp".
En lyckad kombination av folkfest och naturupplevelse. Så beskrivs ofta trandansen vid Hornborgasjön - ett av Sveriges största naturskådespel som drar till sig alla möjliga människor och inte alls bara hard-core-fågelskådare med kryssboken i ena handen och tubkikaren i den andra. Tranorna har blivit ett vårtecken av samma dignitet som vitsippor i en björkbacke och frusna näsor på en uteservering. Ingen annan enskild djurart i Sverige lockar fler besökare - tranorna är alltså vår största naturliga turistattraktion.
De senaste veckorna har tusentals tranor landat vid Sveriges mest besökta fågellokal, Hornborgasjön. Trandansen pågår under en dryg månads tid, vanligtvis från slutet av mars till slutet av april.
- Just nu är det fler människor än fåglar här. Tranorna har vant sig vid att det alltid är fullt med folk vid Hornborgasjön. Här är de inte rädda, men skulle du se tranor på ett tomt gärde någon annanstans i Sverige beter de sig annorlunda, säger Jan Gustafsson, naturfotograf som anordnar fågelfotokurser, bland annat vid Hornborgasjön.
På den hemsida som drivs av länsstyrelsen i Västra Götaland finns detaljerad statistisk över antalet tranor. Den 6:e april räknade man till 15 400, vilket är den näst högsta siffran någonsin. Därmed har vi nog sett årets toppnotering och antalet fåglar väntas successivt minska i och med att de först anlända drar vidare till sina häckningsplatser.
- Specifikt för årets transäsong är att det funnits så många fåglar under en lång period. I en vecka hade vi över 13 000 tranor på plats. Det är ganska ovanligt, säger Anders Bergström, platschef vid Hornborgasjön.
Tranorna är vårens budbärare, men också en symbol för en turism på frammarsch. Dagens medvetna, pålästa och engagerade resenärer söker det genuina på varje plats, och vill återvända från en resa med nya insikter och kunskaper hellre än en juste solbränna.
- Naturbaserad turism, som valskådning och safari, är den genre som ökar mest internationellt. Folk vill resa för att titta på djur, däribland fåglar, säger Hansi Gelter, som är lektor och forskare i upplevelseproduktion vid Luleå tekniska universitet.

Jan Gustafsson känner av
natursuget i sina fotokurser som snabbt blir fulltecknade. Han talar om en "fågelhajp" och nämner både de nya digitalkamerorna - som gör att det är möjligt att i princip ta hur många bilder som helst - samt matningen av fåglarna - vilket bidrar till att människor kommer mycket närmare djuren - som två förklaringar till fågelintresset. Dessutom har fåglarna en fördel: de är dagaktiva.
- De flesta andra djur är nattaktiva och är därmed svåra att få syn på. Folk tappar tålamodet om de bara lyckas få en skymt av ett djur en gång av tio.
Att fågelskådning har blivit mer tillgängligt för fler och inte längre bara är något för ringmärkare och inventerare intygas av Niklas Aronsson som är redaktör för Sveriges ornitologiska förenings tidskrift Vår fågelvärld. Antalet medlemmar i Sveriges ornitologiska förening ökar stadigt och har nu passerat 15 000 medlemmar. Många nya fågelskådare är kvinnor.
- Tidigare har fågelskådning varit en väldigt mansdominerad värld. Det är den förstås fortfarande, men av de nya medlemmarna är en större andel kvinnor. Oftast kvinnor som är 45 år och äldre, vars barn börjar växa upp och som har en större frihet, säger Niklas Aronsson.

En som har tagit fasta
på vårt ökade fågelintresse är Daniel Green. För åtta år sedan startade han företaget Birdsafarisweden, som är ett nätverk av naturguider med bas i Svartådalen i Västmanland vars specialitet är att visa vilda fåglar. Nu på våren är det högsäsong i företaget eftersom aktiviteten är som bäst i fågelvärlden och fåglarna är som lättast att se och höra. Guiderna lotsar människor till ugglor, hackspettar och skogsfåglar som spelar för fullt och går till häckning.
- År 2003 hade vi vår första engelska grupp. Vi satsade från början hårt på England som är ett stort fågelskådarland och där det finns en tradition att resa för att titta på natur och fåglar. Där finns en stor marknad för naturresor.
Men Birdsafarisweden tar också ofta emot grupper från Holland, Belgien, Spanien, Japan och USA. De långväga resenärerna vill gärna bocka av typiska svenska fåglar som ugglor, hackspettar, tjädrar och orrar.
Svenskarna själva vill främst åka på ugglesafari, och intresset är så stort att säsongens turer redan är fullbokade.
- De flesta av våra kunder är stadsmänniskor, och de är yngre än vad man väntar sig. Om man skulle gräva djupare i orsakerna till naturintresset är det nog så att människor längtar ut i naturen. Många har flyttat från landet till stan och har kommit så långt från naturen att de behöver hjälp att hitta i den. De har råd att betala en guide, men inte tid att lägga veckor på att själva hitta fåglarna, säger Daniel Green.
Hornborgasjön har blivit en förebild i hur man kan kommersialisera fåglar. Så här på våren guidar Anders Bergström ofta nyfikna turistchefer och naturvårdare från andra länder som vill starta liknande projekt på hemmaplan. De vill lära sig mer om hur det lokala näringslivet kan utnyttja turisterna, hur våtmarkerna ska skötas, hur gömslen och besöksanordningar byggas.
- Tranorna har definitivt satt Hornborgasjön på kartan. Säger du "Hornborgasjön" så tänker 98 procent på tranor. Men många besökare är inte i första hand särskilt intresserade av fåglar, utan ser snarare tranorna som ett sätt att välkomna våren.
Tranornas framgång vid Hornborgasjön stavas lättillgänglighet, tror Anders Bergström.
- Trandansen kan du se direkt vid vägen, du behöver inte gå några längre sträckor, du behöver inte gå upp tidigt på morgonen eller ha någon särskild utrustning eller kunskap, inte ens en kikare. På ett väldigt enkelt sätt kan du ta del av ett fantastiskt naturskådespel.

Tranturism är egentligen inget nytt. Lokalt har folk samlats för att titta på tranor sen femtiotalet. En naturfilm, signerad naturfilmaren Arne Sucksdorff, gjorde området till ett turistmål. Filmen gick upp på biograferna i en tid då folk skaffade bil och fick mer fritid och när det låg i tiden att göra utflykter. Men antalet besökare har stadigt ökat sedan dess, för att under de senare åren ligga på 150 000 besökare under den korta högsäsongen.
Fågelskådningsturism brukar hyllas i ekokretsar för att det är ett skonsamt sätt att turista. Men det innebär ett ansvar att ta så många människor till ett litet område.
- Man måste vara medveten om att fågelskådningsturism ofta pågår i områden som är mer eller mindre känsliga för besökare. Det är viktigt att vi inte stör känsliga arter. Och det är ju alltid en balans: hur mycket kommers kan man ha utan att förta naturupplevelsen?, säger Anders Bergström.
Och även om svenskarnas intresse för fåglar ökar finns det gränser för turismen runt omkring dem.
- Fågelskådningsturism är en ganska nischad bransch. Visst finns det många som är intresserade av fåglar, men att komma upp i våra besöksantal är nog svårt. Våra förutsättningar är speciella, säger Anders Bergström.
Hansi Gelter håller med:
- Det är ingen lätt bransch att vara entreprenör inom. Du måste vara en god guide, kunna prata om fåglar på ett annat språk, vara en duktig ornitolog och dessutom vara kommersiell.
Tillbaka till naturfotografen Jan Gustafsson vid Hornborgasjön. Han hoppas att svenskarnas fågelintresse kommer att locka dem ännu längre in i skogarna.
- Visst är det ett skådespel att stå i en grupp och titta på när de stora tranorna, som kan vara 2,5 meter mellan vingspetsarna, glider in och landar vid sjön. Men det kan inte jämföras med naturupplevelsen att ensam möta en trana tidigt en morgon vid en vacker skogstjärn.
Anna Wahlgren
Anna Wahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag