Nyförlovade paret Hcris O'Neill och prinsessan Madeleine. Foto: Ewa-Marie Rundquist/Kungahuset.se
Nyförlovade paret Hcris O'Neill och prinsessan Madeleine. Foto: Ewa-Marie Rundquist/Kungahuset.se

Chris ville gå i pappas fotspår och bli stenrik

Publicerad

LONDON/NEW YORK. Chris O'Neill, 38, ville följa sin pappas fotspår - bli en framgångsrik finansman och leva rikt.

Tidigt i karriären drabbades han av en tragedi.

Nu - åtta år senare - förutspår släkten ett bra liv tillsammans som make till prinsessan Madeleine.

- Han har en mycket ljus framtid, säger svågern John D'Abo till Expressen.

Nyheten om förlovningen har fått spridning i den lilla byn West Wratting utanför Cambridgeshire i England.

På den lokala puben The Chestnut Tree spekuleras det om den svenska prinsessan Madeleine, 30 och hennes blivande make Chris O'Neill kommer att visa sig på orten.

Mitt i byn ligger ett stort gods - som ägs av Chris svåger.

Den förmögna familjens stora, pampiga fastighet ligger gömd bakom stora träd och häckar. Två trädgårdsskötare är i full färd med att samla upp löv från den stora gräsmattan och välskötta grusgången.

En man som kommer ut på trappan presenterar sig som Chris svåger, John D'Abu, gift med Chris äldsta syster Tatjana.

Han tycker att svenska folket ska få veta vad han tycker om prinsessans val av blivande make:

- Han är en mycket intelligent och ambitiös ung man. Han har en mycket ljus framtid.

 

Chris O'Neill är den första finansmannen som tar plats bland de svenska kungligheterna i och med förlovningen med prinsessan Madeleine.

Men exakt vad den nyblivne medlemmen av kungafamiljen egentligen arbetar med är relativt okänt.

Källor uppger för Expressen att han jobbat mycket med att placera pengar åt förmögna norrmän - och att han därför vistats mycket i Skandinavien.

Enligt hovet har han varit i finansbranschen i 16 år och är delägare i hedgefonden Noster Capital, vars bolag finns i både Storbritannien och USA.

Ägarbolaget däremot är registrerat i skatteparadiset Cayman-öarna, enligt Dagens Industri.

I samband med tillkännagivandet av förlovningen lät hovet meddela att bolaget har kontor i London och New York, där också Chris O'Neill och prinsessan Madeleine bor.

Men något sådant kontor finns inte registrerat - i stället uppges han arbeta från parets hem, i östra Midtown på Manhattan.

Huvudkontoret i London inryms i vad som beskrivs som ett av stadens mest exklusiva kontorskomplex, som ligger på en adress mitt emot det flotta varuhuset Harrods i stadsdelen Knightsbridge.

Vd:n och en av Chris O'Neills sam - arbetspartners, är Pedro de Noronha, 35. Branschtidningen Financial News beskriver honom som en tidigare professionell surfare från Portugal, som flyttade till London för att börja jobba på investmentbankerna Merrill Lynch och JP Morgan innan han startade sitt eget bolag.

Perdro de Noronha.Foto: Business Insider
Han har bland annat anlitats av den amerikanska tv-kanalen CNBC och kommenterat ekonomifrågor för dem.

De Noronha beskrivs som en "enmansorkester" och en finansman som inte omger sig med särskilt mycket människor. Affärspartnern bor inte långt från sitt kontor. När Expressen ringer på vid bostaden är det ingen som öppnar dörren.

Noster Capitals brittiska bolag förvaltar enligt de årsredovisningar Dagens Industri granskat motsvarande omkring 465 miljoner kronor. Det hade under räkenskapsåret, som slutade i november 2011, en omsättning på cirka 15 miljoner kronor och gjorde en vinst på cirka 7,5 miljoner kronor. Två anställda i det brittiska bolaget delade förra året på motsvarande 1,3 miljoner kronor.

- Pedros firma är välrenommerad, säger en källa i Londons finansvärld till Dagens Industri.

 

I New York däremot finns en annan uppfattning. Flera branschkännare som Expressen pratar med reagerar med förvåning på hedgefondens storlek och personerna kopplade till den - namn de aldrig hört talas om.

En menar att Noster Capital knappt finns:

- Om de här killarna var bra, och folk hade hört deras namn, hade de med 99 procents säkerhet varit större. Många hade velat investera med dem. Om de inte har en policy att inte ta emot mer pengar. Men det verkar konstigt. Varför då ha en hedgefond? säger branschpersonen.

I New York anses hedgefonder på en miljard dollar - 6,7 miljarder kronor - vara bra. Gränsen för halvbra ligger vid 500 miljoner dollar - 3,3 miljarder kronor. Om den är mindre än hundra - 670 miljoner kronor - räknas den inte.

I jämförelse med de brittiska bolagen är mindre känt om bolaget Chris O'Neill är delägare i, Noster Capitals förvaltningsbolag i USA. Det är registrerat i skatteparadiset Delaware i USA - vilket gör det svårt att granska dess affärer, tillgångar - och hur mycket pengar Chris O'Neill tjänar.

Men enligt Dagens Industri har det amerikanska bolaget fakturerat sin brittiska motsvarighet för motsvarande 2,6 miljoner kronor under 2011.

 

Chris O'Neill föddes i London 27 juni 1974, där han bodde med sin mamma Eva och pappa Paul under sin första tid i livet.

Pappan, Paul Cesario O'Neill, hade flyttat till London från New York under 60-talet för att etablera den amerikanska investmentbanken Oppenheimer & Co i Europa. Enligt Daily Mail var han en framstående finansman och omtalad på börsen i New York.

Sonen ville gå i sin fars fotspår - och även han bli framgångsrik inom finansvärlden.

Efter uppväxten i London skickades Chris därför till internatskolan Institut auf dem Rosenberg i Schweiz. När han var 18 år studerade han till en fil kand-examen i internationella relationer vid Boston University.

Han flyttade senare för att läsa en Master i Business Administration vid Columbia Business School i New York - där en utbildning kostar nära motsvarande 1,5 miljoner kronor.

Efter att studierna var avklarade inleddes karriären på två finansjättar: NM Rotchild & Sons, samt Steinberg Asset management.

Men fadern Paul fick aldrig uppleva hur sonen allt eftersom tog nya steg i karriären.

I december 2004 drabbades Chris och familjen O'Neill av sorg. Strax efter julhelgen gick fadern bort och lämnade sina fyra barn efter sig. Pappan blev 78 år gammal.

Efter hans död är det bland andra mamma Eva som stått Chris närmast.

Chris mamma Eve ska ha haft ett förhållande med... Foto: Johannes Simon
Eva O'Neill, 72, är god vän med Donald och Ivana Trump och har varit föremål för rubriker i brittiska tidningar, efter att ha pekats ut som tidigare flickvän till prins Charles.

Enligt brittisk media träffades de under en polomatch 1986, samtidigt som prinsens äktenskap med prinsessan Diana var på väg att ta slut.

Deras relation fick stor uppmärksamhet 2003 då tidningen Sunday Mirror skrev om att Charles nuvarande hustru Camilla Parker Bowles blivit rasande sedan hon tvingats möta Chris mamma. Hon hade bjudit in prinsen och hans blivande fru till sin årliga tillställning, Amadeusfestivalen i Salzburg.

... prins Charles när hans äktenskap med Diana var på upphällningen.Foto: Arthur Edwards
Tidningen uppgav att Parker Bowles efteråt krävde att prinsen sade upp all kontakt med sin tidigare kärlek. Men Daily Mail uppgav i torsdags att de fortfarande ska vara i kontakt med varandra.

Eva O'Neill, som varit gift flera gånger, är i dag engagerad i välgörenhet, främst för att stötta kulturlivet i österrikiska Salzburg.

 

Sedan förlovningen blev känd i onsdags samlades hela Chris familj i London för att glädjas åt nyheten.

- De är här allihopa och ska fira, hans systrar också, berättade en vän till familjen för Expressen.

Chris O'Neill har fem systrar, varav två är på mammans sida.

Tatjana D'Abo, som är gift med godsägaren John D'Abo. Hon har en bostad i centrala London och syns ofta på vimmelbilder vid välgörenhetstillställningar i Londons societet.

Systern Natascha Abensperg und Traun var tidigare boende i Storbritannien, men uppges nu bo i Tyskland där hon är gift med en tysk adelsman.

På pappans sida har han halvsystrarna Stephanie, Annalisa och Karen.

Få detaljer är kända om deras privatliv.

 

Samtidigt som Chris O'Neill gifter in sig i den svenska kungafamiljen kommer prinsessan Madeleine inte behöva anpassa sig till ett enklare liv när hon umgås med Chris familj.

Hans mamma bor på en av de finaste adresserna i området Belgravia i London.

Här bor bland andra den tidigare premiärministern Margaret Thatcher och den tidigare förbundskaptenen Sven-Göran Erikssons lägenhet ligger här.

 

På godset i West Wratting ägnar sig John D'Abo bland annat ägnar sig åt jakt på fasaner och rapphöns. Det är ofta överklassen som kommer och hyr in sig och övernattar i någon av byggnaderna, får vi höra.

D'Abo berättar för Expressen på trappan till byggnaden om hur familjen reagerat på nyheten att Chris och Madeleine nu planerar bröllop i Sverige.

- Vi är mycket förtjusta för deras skull så klart. Det är en mycket glad nyhet, säger han.

Han är nyfiken på reaktionerna i Sverige och konstaterar också att den svenska prinsessan är en mycket vacker kvinna.

- Vi är mycket glada att hon kommer in i familjen och hoppas att hon ska känna sig välkommen.

Sedan tar han i hand och tackar för pratstunden och förklarar att han helst inte vill bli fotograferad, eftersom familjen gärna håller en låg profil.

 

På puben, en bit bort, tittar byborna ut mot sina grannars - Chris O'Neills förmögna släktingars - ägor.

- Vi ser aldrig till dem här. De var här och frågade efter sin bortsprungna hund nyligen, men inte mer än det, säger Hayley Turner, 35, som jobbar bakom bardisken.

Nu hoppas både invånarna och personalen att de framöver ska få en skymt av Chris O'Neill och den svenska prinsessan - och kanske ännu hellre att få bekanta sig närmare med dem.

- Jag måste erkänna att det är lite spännande att byn får koppling till en kunglighet. Jag ser fram emot att träffa dem här på puben någon fredagskväll. Jag tror att det här skulle kunna bli en perfekt tillflyktsort för dem, säger John Krailing, 67, som bott i byn West Wratting i 35 år.

Tomas Kvarnkullen
Tomas Kvarnkullen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag