Kamprad tror att de frostiga relationerna mellan vöstvärlden och Iran kan förbättras genom att öppna ett Ikea i landet. "Det kan öppna många dörrar som ingen politiker någonsin kommer att öppna."
Kamprad tror att de frostiga relationerna mellan vöstvärlden och Iran kan förbättras genom att öppna ett Ikea i landet. "Det kan öppna många dörrar som ingen politiker någonsin kommer att öppna."

Ingvar Kamprad vill öppna Ikea i Iran

Publicerad
Uppdaterad
I Sommar i P1 avslöjar Ikeagrundaren Ingvar Kamprad att han vill förändra relationerna mellan Iran och västvärlden - genom att slå upp portarna för ett varuhus i landet.
- Det kan öppna många dörrar som ingen politiker någonsin kommer att öppna, säger Kamprad.
Förslaget om att anlägga ett Ikeavaruhus i Iran lades fram på företagets senaste styrelsemöte av ingen mindre än Ingvar Kamprad själv.

"Stötte på motstånd"

Resterande medlemmar verkar dock ha varit mindre entusiastiska.
- Det stötte verkligen på motstånd från deltagarna. Men jag kommer att återkomma till det ärendet. Jag tror att om vi någon gång vill ha rimliga och bra förbindelser i Iran så tror jag att vi ska börja på det här sättet att införa lite av våra seder, vårt tänkande och vårt bruk. Det kan öppna många dörrar som ingen politiker någonsin kommer att öppna. Men det uttalandet får stå för mig själv, säger Kamprad i programmet som refereras av Sverige Radio Ekot.
Enligt Ikeas pressavdelning hölls styrelsemötet innan oroligheterna i landet bröt ut, men förslaget ligger kvar.

Blåsta i Ryssland

I sommarprogrammet avslöjar Ingvar Kamprad också att Ikea har blivit blåsta på 1,5 miljard kronor – i Ryssland.
- Vi är lurade riktigt ordentligt när det gäller elleveranser och gasleveranser. En affär som kommer att kosta oss över en och en halv miljard svenska kronor. Jag vet att det blir rättssaker av det. Vi har skaffat egna generatorer. Det har blivit en fruktansvärt dyr historia, berättar Kamprad.
Rättsprocessen ska redan vara pågående i landets huvudstad Moskva.

P1 kl 13:00

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag