ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Ingvar Kamprad. Foto: Fredrik Sjöshult
Ingvar Kamprad. Foto: Fredrik Sjöshult

Ingvar Kamprad + Bill Clinton = sant

ANNONS:
Miljardärer och välgörenhet

Wallenberg

Familjen Wallenbergs stiftelser, med ordförande Peter Wallenberg sr i spetsen, har delat ut 4,5 miljarder kronor till svensk forskning och utbildning under de senaste fem åren. Stiftelserna är huvudägare i flera stora börsbolag och startades av de nuvarande Wallenbergarnas förfäder.

Persson

Familjen Perssons stiftelse, som bland annat stödjer forskning inom diabetes och annan forskning och utbildning, startades med en donation från Stefan Persson och har hittills delat ut 1,5 miljarder kronor. Nyligen fylldes stiftelsen på med ytterligare en miljard av Persson. Genom H&M stödjer H&M också flera Unicefprojekt i Indien och Bangladesh.

Gates

Förra året fokuserade Bill Gates på forskning kring ett poliovaccin. Totalt delades 25 miljarder kronor ut under 2011 och totalt har stiftelsen bidragit med närmare 200 miljarder till välgörande ändamål. Hälften har gått till olika hälsoprojekt. En stor del av stiftelsens förmögenhet kommer från Warren Buffett som skänkte sina besparingar - drygt 200 miljarder kronor - till Bill Gates stiftelse.

Visa merVisa mindre

Ingvar Kamprad har ökat sitt bidrag till välgörenhet med 66 procent på två år.

Målet är att inom kort donera 850 miljoner kronor per år och nu har han hittat en ny samarbetspartner: Bill Clinton.

- Fokus ligger på barn i utvecklingsländer, säger Kamprads välgörenhets-vd Per Heggenes till Expressen.

Ingvar Kamprad har på senare år förändrat Ikeakoncernens engagemang för världens fattiga. Tidigare var hans familjestiftelse låst vid att skänka pengar till möbeldesign men efter att han i en domstolsprocess lyckats ändra reglerna för stiftelsen är det nu fullt fokus på Unicef, Rädda Barnen och en rad andra hjälporganisationer.

Kamprad är själv mycket engagerad i hjälpverksamheten och har bestämt att det är barn i fattiga länder ska vara i fokus. Tidigare har han hånats i bland annat ansedda The Economist för att snåla på fattighjälpen och jämförts med bland andra Bill Gates som skänkt bort miljarder.

Kamprads mål är att skänka 100 miljoner euro – 850 miljoner kronor - varje år till olika projekt i utvecklingsländer från Ikea Foundation. I år kommer bidraget bli 650 miljoner kronor - en ökning jämfört med förra året och en rejäl ökning från 2010 då 400 miljoner skänktes.

- Vi räknar med att det kommer ta några år att nå målet med tanke på att vi måste välja rätt välgörenhetsprogram och samarbetspartners, säger Per Heggenes, vd för stiftelsen.

Pengar från varuhusens vinst

Om tre år räknar Kamprad med att 100 miljoner barn ska få hjälp i de olika välgörenhetsprogram som stiftelsen finansierar.

Pengarna hämtas bland annat från Ikeavaruhusens vinst. Varuhusbolaget Ingka ägs av familjens stiftelse som har välgörenhetsstiftelsen kopplad till sig och dit pengar slussas vidare.

Hittills har mest pengar gått till FN-organisationerna men nyligen har han också etablerat ett samarbete med Bill Clinton. Så sent som i går var stiftelsens vd Per Heggenes i New York med på Clintonstiftelsens stora givarkonferens d Bill Clinton. Foto: Janet Mayer / Splash News Bill Clinton. Foto: Janet Mayer / Splash Newsär Bill Clinton mött både Barack Obama och Mitt Romney.

Hjälpa barn i Afrika och Indien

Kamprad och Clinton ska satsa 170 miljoner kronor för att bekämpa barns problem med diarréer i Kenya och Indien. Ytterligare 65 miljoner skänktes till ett projekt i södra Afrika som offentliggjordes under Clintonmötet i veckan.

Kamprad och olika Ikea-bolag har också skänkt närmare två miljarder kronor till Familjen Kamprads stiftelse med säte i Småland. Varje år kommer den fyllas på med ytterligare 270 miljoner från Ikea.

Ingvar Kamprad är själv styrelseordförande i stiftelsen och som nu har beslutat att under första årets dela ut pengar inom området ”förbättrad livskvalitet för äldre”.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: