ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Finansminister Anders Borg. Foto: All over press
Finansminister Anders Borg. Foto: All over press

"Inga nya jobb med jobbskatteavdraget"

ANNONS:
En ny forskningsrapport säger att det inte går att slå fast att jobbskatteavdraget har lett till några jobb.
Men finansminister Anders Borg (M) står fast vid att reformen skapat 120 000 arbeten.
- De allra flesta landar i att jobbskatteavdraget har stora effekter, säger Borg till SR Ekot.
Enligt regeringen och finansminister Anders Borg har jobbskatteavdraget skapat 120 000 nya arbetstillfällen - enligt rapporter från bland annat finanspolitiska rådet.
Men nu rapporterar SR Ekot att en ny forskningsrapport från Arbetsmarknadsdepartementets institut för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, slår fast att det inte går att slå fast att jobbskatteavdraget har lett till några som helst nya jobb.
– Vår slutsats är att de befintliga metoderna som finns i dag och reformens utformning gör det väldigt svårt att utvärdera den här reformen och att det i dag därför inte går att uttala sig om vilka effekter den här reformen har, säger Che-Yuan Liang, forskare i nationalekonomi vid Uppsala universitet och en av rapportens författare, till SR Ekot.

"Har många forskningsinstitut"

Men trots de nya uppgifterna står Anders Borg fast vid sina tidigare siffror.
– Vi har många forskningsinstitut och de allra flesta är betalda av regeringen. Vi ber dem inte göra forskning med någon speciell inriktning. IFAU gör den här typen av studier ibland och det är bra; det finns många andra olika. Men den grundläggande utvärderingen måste alltid vara hur verkligheten fungerar, säger Borg till SR Ekot.
Enligt finansministern finns det många andra bedömningar som går emot IFAU-rapporten.
– De allra flesta landar i att jobbskatteavdraget har stora effekter, och när också verkligheten så tydligt pekar i den riktningen tyder det här på att man ska fortsätta.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: