Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

"I Sverige sänker vi inte löner, vi höjer dem"

Publicerad

Sprickan växer inom regeringen i frågan om hur ungdomsarbetslösheten ska minska.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ratar förslaget om sänkta ungdomslöner - och uppmanar sina partikollegor i Sveriges 100 största kommuner att säga nej till Jan Björklunds förslag om särskilda ungdomsjobb.

- I Sverige sänker vi inte löner, vi höjer dem, säger Fredrik Reinfeldt till Dagens Nyheter.

Centerpartiet var först ut med att föreslå sänkta ungdomslöner som ett sätt att minska arbetslösheten bland unga. Nyligen tog även folkpartiledaren Jan Björklund initiativ till att landets 100 största kommuner ska gå i bräschen och införa särskilda ungdomsavtal upp till 23 år i kommuner och landsting till 75 procent av lägstalönen. Men Jan Björklund kan inte räkna med något stöd från statsminister Fredrik Reinfeldt. Han uppmanar nu sina moderata partikollegor ute i kommunerna att säga nej till FP-förslaget.

- Moderaterna centralt förordar inte lönesänkningar. Vi förordar högre löner och andra metoder för att sänka trösklar för grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger Reinfeldt till DN.

Om sänkta löner skulle minska ungdomsarbetslösheten borde effekterna av den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar varit större, anser han.

- Jag tror helt enkelt inte på idén med att sänka löner. I så fall borde vi ha sett detta eftersom vi kraftigt har sänkt kostnaderna, säger Reinfeldt till DN.

Han säger också att den största arbetslösheten finns bland unga som fötts utomlands.

- Eftersom jag tror på att vi behöver vara fortsatt öppna, eftersom jag tror på att om vi får fler jobb så säkrar det också vår egen välfärd, så kommer vi också att behöva jobb som är lite mindre kvalificerade för grupper som inte levt de perfekta liven eller pratar den perfekta svenskan eller som kommit från andra länder. Bra, schysta villkor ska råda. Det ska vara löner som man kan leva på, säger Reinfeldt till DN.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida