ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

I dag begravdes Carl Johan Bernadotte

ANNONS:
Tidigare artiklar

En begravningsgudstjänst hölls i dag för kungens farbror - greve Carl Johan Bernadotte, 95.

Nästan hela kungafamiljen var på plats för att hedra sin bortgångne släkting, som stod dem mycket nära.

Carl Johan Bernadottes sista önskan var att få jordfästas i Båstad och ha sin grav på Kungliga begravningsplatsen i Haga i Solna. Strax innan 11 på måndag förmiddag anlände kungen och drottningen till kyrkan tillsammans med prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Från det danska hovet kom drottning Margrethe, prinsessan Benedikte och drottning Anne-Mari. Änkan, Gunnila Bernadotte, kom tillsammans med Carl Johan Bernadottes båda barn, Monica Bonde och Christian Bernadotte.

Andra kända människor på plats var prinsessorna Christina, Margaretha och Désirée. Även Gunnila Bernadottes kusin Ian Wachtmeister fanns närvarande, medan näringslivet representerades av bland annat Erik Paulsson, ägare till Peab.

Många ortsbor på plats

- Det var en ganska kort och vacker begravning med mycket musik. Loa Falkman och Carolina Söderman sjöng. Det var en fin stämning, säger Expressens reporter på plats.

Runt 500 ortsbor hade också samlats runt kyrkan för att få en skymt av kungligheterna. Ett stort antal civila poliser fanns utplacerade runt kyrkan.

Carl Johan Bernadotte var Gustav VI Adolfs och kronprinsessan Margaretas yngste son. Han förlorade sin prinstitel och arvsrätten till tronen när han 1946 gifte sig med journalisten Kerstin Wijkmark. Trots det kom han att stå kungahuset nära ända till slutet. Carl XVI Gustaf hade en bra relation med sin farbror.

– Kungen har visat honom stor uppmärksamhet och de stod varandra nära. Kungen och Silvia följde hans sista tid väldigt nära och de var väldigt måna om honom. Bland annat var de nyligen med och firade Carl Johans 95-årsdag och han var ofta bjuden till Slottet, har hovexperten Sten Hedman

tidigare sagt till Expressen.se.

Tacksägelse för kungafamiljen

Under morgondagen, klockan 12, hålls en tacksägelsegudstjänst för kungafamiljen och den närmaste familjen. Därefter, klockan 12.35, kommer en procession att färdas till Haga begravningsplats (via Slottsbacken, Slottskajen, Norrbro, Gustaf Adolfs Torg, Regeringsgatan, Hamngatan, Sveavägen, Norrtull) där gravsättningen sker.

Carl Johan Bernadotte bodde i Skåne och vårdades på Ängelholms lasarett under sin sista tid i livet. Han avled på lördagen den 5 maj, 95 år gammal.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: