Männen hyllade Behring Breivik, nu har de åtalats för knivattacken på en tamilsk student.
Männen hyllade Behring Breivik, nu har de åtalats för knivattacken på en tamilsk student.

Hyllade Behring Breivik - försökte mörda utländsk student

Publicerad
Uppdaterad
Männen hyllade Anders Behring Breiviks massmord.
Nu åtalas 25-åringen och 26-åringen för att ha försökt mörda en utländsk student i Västerås kort efter terrordådet.
"En norsk 'nazist' har dödat typ 84 st! Från vänstern som höll på islam typ. HAHAHA! VIT MAKT!", skrev 26-åringen i ett sms till sin kamrat.
Fyra dagar efter dåden i Oslo och på Utöya knivhöggs en man som låg och sov på en bänk i Västerås. Mannen skadades allvarligt, och hans mobiltelefon stals.
Två dagar senare skedde nästa attack i Västerås. En tamilsk student angreps med kniv när han delade ut tidningar i staden på morgonen den 28 juli.
Mannen skadades svårt och lämnades blödande på gatan. Gärningsmännen ritade också ett hakkors på hans väska. Och skrev: "Åk hem!".

Greps

25-åringen och 26-åringen greps en kort tid efter de båda mordförsöken. Polisen har nu gått igenom deras datorer och mobiltelefoner. Bland annat hittade man då en SMS-konversation som skedde efter att Anders Behring Breivik slagit till.
"En norsk 'nazist' har dödat typ 84 st! Från vänstern som höll på islam typ. HAHAHA! VIT MAKT!", skrev 26-åringen som fick följande svar av sin kamrat:
"95-0 till ariskt norden!"

Hitler-hälsning

Polisen har också hittat bilder där männen gör Hitler-hälsning framför svenska flaggan, och poserar med vapen.
En av männen har också startat en främlingsfientlig kanal på Youtube.
Åklagaren menar att detta bevisar att attacken mot den tamilske studenten var ett hatbrott.
De båda männen har nu åtalats, men båda nekar till brott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag