Den tidigare finansministern Emmanuel Macron ser ut att ha seglat fram som en tidig favorit till presidentposten i Frankrike. Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNDen tidigare finansministern Emmanuel Macron ser ut att ha seglat fram som en tidig favorit till presidentposten i Frankrike. Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare finansministern Emmanuel Macron ser ut att ha seglat fram som en tidig favorit till presidentposten i Frankrike.

 Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
högerpopulistiska Marine Le Pen ligger på andraplats. Foto: Mathieu Cugnot / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNhögerpopulistiska Marine Le Pen ligger på andraplats. Foto: Mathieu Cugnot / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
högerpopulistiska Marine Le Pen ligger på andraplats. Foto: Mathieu Cugnot / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
François Fillon. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNFrançois Fillon. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
François Fillon. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jean-Luc Mélenchon. Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGESJean-Luc Mélenchon. Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGES
Jean-Luc Mélenchon. Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGES
Benoît Hamon. Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGESBenoît Hamon. Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGES
Benoît Hamon. Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGES

Huvudkandidaterna
i franska valet 2017

Publicerad

En franska valrörelsen är i gång. Elva presidentkandidater gör nu upp om Elyséepalatset.

Med hjälp av Le Monde går vi igenom de fem huvudkandidaternas politiska program.

Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅN

Emmanuel Macron, oberoende

Invandring: Fortsätta ta emot flyktingar och korta ner asylprocessen till sex månader.

Utbildning: Skolan ska koncentrera sig på att varje elev ska lyckas genom att anpassa utbildningen efter individuella behov.

Religion: Förespråkar frihet över förbud.

Miljö: Halvera kärnkraften, satsa på förnybar energi, stänga alla kolkraftverk och införa miljöbilspremier.

Säkerhet: Sätta försvarets budget till två procent av BNP, återinföra en månads obligatorisk militärtjänst, anställa 10 000 poliser och skapa 15 000 fängelseplatser.

Arbetstid: Behålla 35 timmars arbetsvecka.

Socialt: Individanpassad pensionsålder, automatisk arbetslöshetsförsäkring och gratis glasögon och proteser.

Internationellt: Stanna i Nato men vägra låta nya länder att ansluta sig och större säkerhetsråd i FN med nya permanenta medlemmar.

EU: Demokratisera EU, skydda gränserna på EU-nivå samt verka för europeiskt försvar, europeiska sociala rättigheter och införa en budget och ett parlament för Euro-zonen.

Terrorism: Anser att roten till terrorism är avsaknaden av sociala program och vill agera för en förbättring. Hoppas kunna dra tillbaka undantagstillståndet.

Foto: Mathieu Cugnot / Epa / TT

Marine Le Pen, Nationella fronten

Invandring: Sätta ett tak i flyktingmottagandet på 10 000 om året, ta bort "rätten till marken" som ger alla som föds i Frankrike medborgarskap, och minska kriterierna som ger rätt till asyl.

Utbildning: Hälften av tiden ska gå till franskundervisning på bekostnad av undervisningen i andra språk och kulturer.

Religion: Förbjuda bärandet av "skenbara" religiösa symboler på allmänna platser.

Miljö: Lägger ingen större vikt vid ämnet.

Säkerhet: Hårdare tag i rättsväsendet, ta bort straffrabatter, införa straff utan möjlighet till benådning, skriva in en försvarsbudget på minst två procent av BNP i konstitutionen, anställa 50 000 militärer, 15 000 poliser och skapa 40 000 fängelseplatser.

Arbetstid: Behålla 35 timmars arbetsvecka.

Socialt: Garantera socialt skydd för fransmän, hårdare vårdregler för utlänningar, sänkt pensionsålder till 60 år och bidrag till dem med sämst inkomster.

Internationellt: Lämna det integrerade kommandot i Nato, förstärkta band med fransktalande länder och nya kontakter med Ryssland.

EU: Återgå till nationell självständighet, omförhandlingar av villkoren och hålla en folkomröstning om att lämna EU.

Terrorism: Utvisa utlänningar med kopplingar till terrorism, stänga extremistiska moskéer, frihetsberöva fransmän med kopplingar till organisationer som vill Frankrike illa och ta ifrån medborgarskap från – och utvisa – dem som har dubbla medborgarskap och har kopplingar till jihadistiska organisationer.

Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / TT

François Fillon, Republikanerna

Invandring: Skriva in bestämda invandringskvoter i konstitutionen baserat på landets kapacitet för mottagande och integration.

Utbildning: Större makt att påverka skolan på lokal nivå.

Religion: Förbättra finansieringen av religiösa grupper, särskilt muslimska, för att åstadkomma transparens och arbeta mot radikalisering.

Miljö: Modernisera kärnkraften, satsa på förnybar energi och minska kolkraften.

Säkerhet: Sätta försvarets budget till två procent av BNP, skapa 16 000 fängelseplatser anställa 5 000 poliser och sänka straffmyndighetsåldern till 16 år.

Arbetstid: Slopa 35 timmars arbetsvecka och låta företagen förhandla om arbetstiden själva samt försämra skyddet för anställda.

Socialt: Förskjuta pensionsåldern till 65 år och avtagande arbetslöshetsförsäkring.'

Internationellt: Närmande till – och lättade sanktioner mot – Ryssland och förhandla med Al-Assad för att lösa fred i Syrien och återställa hans legitimitet.

EU: Fortsätta bygga ut samarbetet kring ekonomisk politik men föreslå ett stopp för nya medlemmar.

Terrorism: Reformera underrättelsetjänsten, öka humanitär och materiell hjälp samt ta medborgarskap från terrorresenärer och utvisa dem.

Foto: Mehdi Chebil / POLARIS

Benoît Hamon, Socialisterna

Invandring: Låta invandringen regleras på EU-nivå.

Utbildning: Minska ojämlikheterna i skolan, obligatorisk inskriving i skolan från tre års ålder och anställa 40 000 lärare.

Religion: Skydda nuvarande lagar.

Miljö: Skriva in bevarandet av vattnet och luften i konstitutionen, satsa på förnybar energi, få bort dieseln till 2025 och få bort kärnkraften på 25 år.

Säkerhet: Anställa 5 000 personer i ordningsmakten och införa en snabbare rättsprocess.

Arbetstid: Uppmuntra arbete för att minska arbetstiden.

Socialt: Arbeta mot ekonomisk otrygghet och höjda ersättningar.

Internationellt: Stöttar FN och engagemanget i miljöuppgörelserna.

EU: Omförhandla villkoren för att införa mer demokrati.

Terrorism: Förstärkt underrättelsetjänst.

Foto: Mehdi Chebil / POLARIS

Jean-Luc Mélenchon, "Det rebelliska Frankrike"

Invandring: Bygga läger för att ta emot flyktingar och göra det lättare att få asyl samt förenkla möjligheterna att få franskt medborgarskap.

Utbildning: Skolan ska arbeta mot ojämlikheter, barn ska börja förskolan vid två års ålder och 60 000 lärare ska anställas.

Religion: Lägger ingen större vikt vid ämnet.

Miljö: Skriva in skydd av naturen i konstitutionen, satsa på återvinning, satsa på lokal förnybar energi, förbättra isolering i bostäder och avveckla kärnkraften.

Säkerhet: Återinföra militärt oberoende, införa obligatorisk militär- eller civiltjänst och anställa fler poliser.

Arbetstid: Minska arbetsveckan till 32 timmar och höja den lagstadgade lägstalönen med 16 procent.

Socialt: Återgå till en pensionsålder på 60 år och garantera fortsatta inkomster för den som blir av med jobbet.

Internationellt: Lämna Nato, IMF och Världsbanken men förstärka FN och starta nya samarbeten för miljö, migration och utveckling.

EU: Förändra EU med nya villkor eller lämna helt.

Terrorism: Vill se en kaolition som inkluderar kurderna mot IS i Syrien och Irak, avsluta undantagstillståndet och se över lagarna mot terrorism.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag