ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Andree-Noelle Pot
Foto: Andree-Noelle Pot

Hundar lika smarta som 2-åringar

ANNONS:
Hundar kan räkna, förstå mer än 150 ord och har en intelligens som ett tvåårigt barn. Det hävdar en amerikansk forskare efter att ha granskat ett stort antal vetenskapliga studier i ämnet.
Genomgången har gjorts av den kände hundforskaren Stanley Coren, vid University of British Columbia. Han har själv fått ett antal studier publicerade i ansedda tidskrifter som Nature, Science och New England Journal of Medicine.
Coren drar slutsatsen att hundar har förmågan att lösa komplicerade problem och att de är mer lika människan och andra högre primater än vad forskarna trott. Han hänvisar till flera studier som kommit fram till att hundens mentala färdigheter inte är långt från den hos ett barn på två och ett halvt år.

165 ord

”De förbluffande glimtar av begåvning och kreativitet som hundar kan visa gör dem kanske inte till några Einstein, men antyder ändå att de närmare besläktade med människan är vi föreställt oss, sade han vid Amerikanska psykologiska föreningens årsmöte i Toronto på lördagen.
Det finns enligt Coren tre sorters intelligens: den instinktiva som hunden är framavlad till, den tillämpade som visar hur bra hunden lär sig att lösa olika problem och den som brukshunden har. Bland de senare anses bordercollien vara nummer ett, följd av pudeln och därefter schäfern.
Vad gäller språkkunskaper visar studier att medelhunden kan lära sig 165 ord, inklusive olika signaler. Den allra duktigaste, en bordercollien Rico, har enligt Stanley Coren kunnat lära sig 250 ord.

Elementär matte

Han hävdar också att hundar kan lära sig att räkna till fyra eller fem och att de också har också en elementär förståelse för matte. I studier har de markerat fel i enkla räknetal, som 1+1=1 eller 1+1=3.
I fyra granskade studier undersöktes hur hundar löser rumsliga problem genom att efterlikna människors eller andra hundars beteende. En hund kan exempelvis lära sig att hitta värdefulla saker som smarrig mat eller godis, hitta snabbaste vägen till favoritfåtöljen, lära sig trycka ner ett handtag för att öppna en dörr eller förstå olika ord och symboliska begrepp..
Under lek är hundar enligt Stanley Coren kapabla att medvetet försöka lura andra hundar eller människor för att få en belöning.
- Och de är nästan lika duktiga på att lura människor som andra hundar, sade han.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: