ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Expressens Henrik Ek träffade i natt drottning Silvia, då stödd på krycka med foten i ett stort plaststöd. Foto: Axel Öberg
Expressens Henrik Ek träffade i natt drottning Silvia, då stödd på krycka med foten i ett stort plaststöd. Foto: Axel Öberg

Hovet: Fotografen förföljde henne

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
Vädjanden hjälpte inte. Då försökte Silvia fly från Aftonbladets fotograf i New York.
I stressen föll hon och skadade sig.
- Det var inte fråga om att hon bara ville undkomma att bli fotograferad. Det rör sig snarare om förföljelse, säger Bertil Ternert, hovets informationschef till Expressen.se.
- Det var inte så roligt, sa drottningen, stödd på krycka med foten i ett plaststöd, själv till Expressens Henrik Ek i natt.
Drottning Silvia har sedan i helgen varit i USA för att tillsammans med prinsessan Madeleine vara med vid ett antal arrangemang för World Childhood Foundation, drottningens egen stiftelse för att hjälpa barn som har det svårt runt om i världen.
Den senaste tiden har drottningen varit sjuk. Hon fick ställa in statsbesöket till Botswana och kunde inte ens flyga hem. Hon ställde in ytterligare uppdrag väl hemma i Sverige. Natten till i söndags var det första gången sedan hon blev sjuk som hon kunde genomföra ett officiellt uppdrag. Silvia och Madeleine var med på en välgörenhetsmiddag i Miami.

"Påstridig fotograf"

 - Nu mår jag äntligen bra. Men det var tufft ett tag, sa hon då till Expressen.
Madeleine och Silvia åkte sedan till New York - och det var där som "incidenten" med "en påstridig" fotograf inträffade skrev hovet på sin hemsida i går kväll. Under kvällen skrev också Aftonbladet.se om händelsen.
Expressens Henrik Ek träffade i natt drottning Silvia, då stödd på krycka med foten i ett stort plaststöd.
Hur mår drottningen efter händelsen?
 - Tack. Det var inte så roligt.
– Det är lite svårt. Jag skulle ha kommit hit för att få ett pris och haft en trevlig tid med prinsessan Madeleine och skulle välja en present till kungen, och då hände det här, säger drottningen.

Finns fem vittnen

Det var i måndags som Silvia och Madeleine var med sitt sällskap i klädbutiken Beretta på Upper east sida. Utanför fanns Aftonbladets team med reportern Sara Grundberg och fotografen Pontus Höök.
 - Det finns fem vittnen till skeendet. Aftonbladets fotograf förföljde drottningen och hennes sällskap och positionerade sig utanför butiken och fotade rakt in. Drottningens säkerhetspersonal vädjade till fotografen att vänligen backa och inte vara så närgången. Men han punktbevakade henne, vilket uppfattades om provocerande, säger Bertil Ternert.

Sprang efter

Drottningen och hennes sällskap kände att de inte kunde gå ut genom den vanliga dörren. I stället valde man en sidodörr. Aftonbladets fotograf ska då ha sprungit efter enligt hovet.
- Drottningen är van att bli fotograferad och det var inte fråga om att hon bara ville undkomma att bli fotograferad. Det rör sig snarare om förföljelse. Hon valde att ta en annan utgång från butiken, och stressade på stegen för att komma till bilen. Då föll hon och stukade foten och skadade handen. Foten är ordentligt stukad och omlindad, säger Ternert.

"Inte normal situation"

Hovet ser mycket allvarligt på det som hände:
- Jag har uppfattat situationen som ofredande enligt svensk lagstiftning. Många källor vittnar om att det inte var en normal situation. Det gick inte att resonera med fotografen som inte ville ta hänsyn. Drottningen och hennes sällskap är rutinerade, men de uppfattade det här som en onormal situation, säger Bertil Ternert.
Drottningen fick sedan uppsöka läkare för sina skador. Trots skadan ville drottning Silvia fullfölja sitt uppdrag. I natt tog hon emot The Health and Human Rights Award för sitt arbete med "Childhood".

"Allvarligt på incidenten"

Expressen har sökt Aftonbladets team.
- Inga kommentarer, jag hänvisar till Aftonbladets informationschef, säger Sara Grundberg.
Aftonbladets informationschef Fredrik Lindén säger till Expressens Sofia Johansson:
– Vi ser väldigt allvarligt på den här incidenten och beklagar djupt det som har inträffat. Vi vet att vårt team, bestående av reporter och frilansfotograf befann sig på allmän plats och att något hände där som drottningen kände obehag över.
Aftonbladets fotograf Pontus Höök har inte gått att nå.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: