Horace Engdahl och Peter Englund. Foto: Sven Lindwall
Horace Engdahl och Peter Englund. Foto: Sven Lindwall

Horace Engdahl: Läser inte Englunds blogg

Publicerad
Uppdaterad
Författaren Horace Engdahl går till hårt angrepp mot bloggandet.
Samtidigt driver hans efterträdare i Svenska Akademien, Peter Englund, en blogg.
- Jag läser inte Peter Englunds blogg, för den är inte skriven för mig, säger Engdahl till Expressen.se.
Englund känner sig inte träffad av Engdahls kritik mot bloggare.
- Inte alls.
Horace Engdahl var Svenska Akademiens ständige sekreterare fram till 2009. Nu är han aktuell med boken "Cigaretten efteråt", där han går till hårt angrepp mot bloggandet.
I kapitlet "Reaktionära betraktelser" skriver Horace Engdahl att bloggandet är ”ett skrivandets återfall i adolescensen”. Han jämställer det med att ramla ner i ett tonårsbeteende ”där man babblar på utan hämningar”, skriver Resume.se.
Horace Engdahl säger sig inte ha något som helst intresse för sociala medier och använder varken Twitter eller läser bloggar, enligt Resume.se.

Får veta på annat sätt

Samtidigt driver hans efterträdare Peter Englund en blogg där han bland annat skriver om arbetet i Svenska Akademien.
- Jag läser inte Peter Englunds blogg, för den är inte skriven för mig. Det som sägs där får jag veta på annat sätt, säger Engdahl till Expressen.se.
Englund känner sig inte träffad av Engdahls kritik mot bloggare.
- Inte alls, säger han till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag