ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Tommy Pedersen
Foto: Tommy Pedersen

Hjälp oss - nu drar
vi i gång Akutkollen

ANNONS:
Skicka in din berättelse - så gör du

Mejla din berättelse med tidsangivelser för när du eller din anhörige kom in till akuten till akutkollen@expressen.se

Det är viktigt att du skickar med dina kontaktuppgifter för att vi ska kunna nå dig för att höra mer om situationen och göra intervjuer.

Som källa till Expressen omfattas du av meddelarskydd och källskydd. Vi röjer aldrig identiteten på personer som lämnar information till oss om de vill förbli anonyma.

Hashtag på Twitter: #akutkollen

Visa merVisa mindre
Läs mer
Visa flerVisa färre

Hur fungerar egentligen svensk akutsjukvård? Den frågan vill Expressen ha svar på - och därför lanserar vi i dag "Akutkollen".

Med hjälp av era erfarenheter och vittnesmål vill vi komma närmare de svenska akutmottagningarna.

– Jag tycker att staten borde kunna tvångsvårda de sjukhus som våra landstingspolitiker uppenbarligen inte kan ansvara för, säger Expressens Eric Erfors.

Expressens ledarskribent Eric Erfors rapport från en överbelastad akutmottagning på Danderyds sjukhus rörde upp starka reaktioner när den publicerades 1 februari. Hans svårt demenssjuka mammas långa väntan på enkla åtgärder som saltdropp och en lugn plats att sova på fick mångas blickar att riktas mot akutsjukvården. Eric Erfors gav en skrämmande bild av hur hans mamma bollades runt på en mottagning där den ena handen inte verkade veta vad den andra gjorde.

Nu vill vi att ni gör samma sak.

Expressen granskar vården

I dag inleder Expressen "Akutkollen", en granskning av läget på de svenska akuterna. Vi vill att du som vårdas, har en anhörig som vårdas eller själv jobbar inom akutvården skickar din berättelse till oss. Var vårdades du? Hur blev du bemött? Hur länge fick du vänta? Vad gick fel? Vården är ett ämne som berör många. På Twitter kan du också kommentera artiklarna och berättelserna under hashtaggen #akutkollen.

– Svensk akutsjukvård är överbelastad. Många patienter far illa, och mest illa far de äldre. Man ska heller inte glömma vårdpersonalen, vars arbetssituation ibland är rent omänsklig. Det är jätteviktigt att vi alla hjälps åt att öppna upp vårdens annars slutna rum och berättar vad som händer. Det är bara så kan vi få en förändring, säger Expressens prisbelönte medicinreporter Anna Bäsén.

Prya

Även Eric Erfors har sedan mardrömsnatten på Danderyds sjukhus på allvar ställt frågan om vården håller måttet.

– Hur är det möjligt, att i ett av världens rikaste länder och med ett av världens högsta skattetryck, tvinga ensamma, dementa och multisjuka äldre vänta timme efter timme på akuten? Det är inte värdigt en välfärdsstat att tillåta människor lida på en brits i en sjukhuskorridor, säger han.

Nu lägger han fram ett förslag till Sveriges sjukvårdspolitiker.

– Låt landstingsråd som Filippa Reinfeldt, och andra, prya på akuten en fredagskväll varje månad så kanske det händer något.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: