ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Daniel Van Der Blij
Foto: Daniel Van Der Blij

"Hen" kommer in i uppslagsboken

ANNONS:

Vad tycker du om att "hen" kommer in i uppslagsboken?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Vad tycker du om att "hen" kommer in i uppslagsboken?

Ett nytt ord har gjort entré i webbversionen av det kända uppslagsverket Nationalencyklopedin (NE).

Bara några dagar efter internationella kvinnodagen lades det omdebatterade och könsneutrala ordet "hen" till.

- Samhället blir inte en bättre plats för att man skriver hen, säger Jussi Karlgren, språkforskare på textanalysföretaget Gavagai.

Numer behöver man inte definiera någons kön som en hon eller han. Hos NE förklaras ordet så här:

"hen, föreslaget könsneutralt personligt pronomen i stället för hon och han."

För runt två veckor sedan tog gratistidningen Nöjesguiden ställning i debatten kring "hen" genom att använda ordet konsekvent genom en hel tidningsupplaga.

- Det här är ett statement. Vi vill ge oss in i debatten och visa att vår redaktion är för ordet. Vi vill att 'hen' ska in i Svenska Akademiens Ordlista, sa chefredaktören Margret Atladottir, då till SVT Kulturnyheterna.

Föreslogs redan 1994

Redan 1994 föreslogs "hen" som könsneutralt pronomen för vissa skrivsituationer, av den nu mera avlidne lingvisten Hans Karlgren i Språkspalten i SvD.

- Avsikten var att provocera då också, men på ett praktiskt plan. Det var mer som en poäng för den som var intresserad av skrivarbete, än ett politiskt inlägg. Han skulle dock ha varit jätteroad och munter över debatten och förmodligen inte hållit med någon av de som har uttalat sig, säger hans son Jussi Karlgren.

Blir samhället mer jämställt med ordet "hen"?

- Inte automatiskt. Visst är det en liten poäng, inte minst en artighetsfråga, att slippa osynliggöra mer än halva befolkningen i vissa sammanhang. Men om någon tror att samhället blir en bättre plats för att man skriver hen, så har den fel. En terminologisk förändring förändrar ingenting om man inte samtidigt förändrar det som det pratas om, i det här fallet könsbalansen. Så att låtsas att man är en bättre person bara för att man använder hen - är fånigt.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: