ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Hemliga operationer har stött rebellerna

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
Samarbetet mellan Nato och rebellerna i Libyen har stärkts avsevärt de senaste veckorna, uppger en Nato-källa för New York Times.
Samtidigt har Storbritannien och Frankrike skickat hemlig personal från specialstyrkan långt in på libyskt territorium.
- Deras uppdrag är att göra rebellerna mer stridsdugliga samt att beväpna med, säger Nato-diplomaten till tidningen.
Utvecklingen i Libyen har fått dramatiska vändningar. Officiella Nato-källor uppger för New York Times att luftövervakningen över huvudstaden Tripoli har intensifierats kraftigt den senaste tiden. Enligt källan ska det vara en avgörande faktor till att rebellerna nu har kunnat avancera.
Källan säger att samarbetet mellan rebellerna och Nato har blivit allt mer effektivt och sofistikerat de senaste veckorna. Det trots att Natos mandat egentligen bara sträcker sig till att skydda civila. En av Natos högre tjänstemän säger bland annat till New York Times att USA har etablerat dygnetruntövervakning med drönare över centrala delar av libyskt territorium.

Stridsdugliga

Samtidigt har bland annat Storbritannien och Frankrike i all hemlighet skickat personal ur specialstyrkan långt in i libyskt område. Styrkornas uppgifter är flera, enligt Nato-källan.
- De ska göra rebellerna mer stridsdugliga genom att vara instruktörer, samt beväpna dem. Vi har hela tiden vetat att vi skulle komma till en punkt där effektiviteten hos regeringsstyrkan skulle sjunka till ett stadium där de inte har någon effektiv kommandostruktur över sitt manskap, säger Nato-tjänstemannen.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: