Jan Björklund vann kampen om arbetsrätten. Förslagen om att slopa las och avskaffa turordningsreglerna röstades ned på partiets landsmöte i Växjö. Foto: Hans Runesson/SCANPIX
Jan Björklund vann kampen om arbetsrätten. Förslagen om att slopa las och avskaffa turordningsreglerna röstades ned på partiets landsmöte i Växjö. Foto: Hans Runesson/SCANPIX

Hård debatt om las på FP:s landsmöte

Publicerad
Uppdaterad
Det blev en hård och utdragen debatt om las på Folkpartiets landsmöte i Växjö.
Men till slut vann Jan Björklund och partistyrelsen kampen om arbetsrätten.
Förslagen om att slopa las och avskaffa turordningsreglerna röstades ned.
Det blev en lång och hård debatt om arbetsrätten på Folkpartiets landsmöte i Växjö. Partistyrelsen har föreslagit en "modernisering" av las, vilket bland annat innebär att att alla företag ska kunna undanta två personer från turordningsreglerna. I dag är det bara företag med högst tio anställda som har den rättigheten. "Även företag med över tio anställda behöver få den möjligheten", skriver partistyrelsen i sitt förslag.

"Dåligt för de som är utanför"

Men många ombud på landsmötet tyckte att det inte räcker. En motion från bland andra riksdagskvinnan Agneta Berliner gick ännu längre. Där föreslog man att tio personer ska få undantas från turordningsreglerna, och att turordningsreglerna avskaffas helt för företag med upp till 50 anställda. En annan motion föreslog att las ska avskaffas helt och hållet.
Under flera timmar gick ombud efter ombud upp i talarstolen för att försöka övertyga landsmötet om vikten av att luckra upp las.
– Det är märkligt tillhöra det sanna liberala partiet och känna att vi inte förstår småföretagarna. Las gör att man drar sig för att anställa och skapar en låsning på arbetsmarknaden. Jag skulle önska att vi gick ännu längre, en total förändring av las, sa Anna Steele Karlström, ombud från Stockholm.
– Las är bra för dem som är inne och dåligt för de som är utanför. Det är en produkt av den svenska historien med stora fack och stora företag, sa Rosie Rothstein, ombud från Göteborg.

"Fegt förslag"

Några anklagade partistyrelsen för att presentera ett fegt förslag.
– Det är fegt att ta ett litet steg, vi ska ta ett stort steg, sa Anders Albäck, ombud från Skåne.
– Att göra som partistyrelsen och föreslå att bara undanta två personer är en feglösning, sa Gunilla Gustafsson, ordförande för Liberala Företagare.
– Det är små myrsteg, bopibop, sa Mathias Sundin, ombud från Östergötland.
Flera ledamöter i partistyrelsen var uppe i talarstolen för att försvara sitt förslag. Och landsmötet lyssnade. Trots en hård debatt var allt över på några minuter. Alla motioner om arbetsrätten röstades ned och partistyrelsen vann på varje punkt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag