ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Juha Valjakkalas gripande blev odramatiskt.
Juha Valjakkalas gripande blev odramatiskt.

Här slutar hans flykt

ANNONS:
Tidigare artiklar
Läs mer
HELSINGFORS. Här grips trippelmördaren Juha Valjakkala efter den tre dagar långa flykten.
En tungt beväpnad insatsstyrka slog till mot lägenheten i Helsingfors där han gömde sig.
- Det är skönt att det är över nu, säger Marita Routalammi som var med Juha vid morden i Åmsele.
Strax efter sju lokal tid slog polisen till. Trippelmördaren Juha Valjakkala gömde sig tillsammans med en flickvän i stadsdelen Månsas i Helsingfors. Han greps och fördes omedelbart till en väntande polisbuss. Därmed är den tre dagar långa rymmarjakten på Åmselemördaren Juha Valjakkala över. Polisen hade fått tips om att Juha Valjakkala setts i stadsdelen Månsas. Efter en tids spaning mot lägenheten såg den finska insatsstyrkan Juha komma gående på gatan.

Gömde sig bakom träd

Ett 20-tal poliser gömde sig bakom hus och träd i området. De följde efter honom in i trappuppgången och slog till när han stängt dörren. Först knackade de på, men Juha vägrade öppna. Då bröt sig insatsstyrkan in i lägenheten och grep honom och den kvinnliga lägenhetsinnehavaren. Hon släpptes strax efter gripandet av polisen och gömde sig sent i natt i sin lägenhet.

"Varför har ni klätt ut er?"

När Juha fick se de maskerade och tungt beväpnade poliserna frågade han förvånat: - Varför har ni klätt ut er så där? Poliserna svarade omedelbart: - För vi vet vad du har gjort och är kapabel till. Juha fördes omedelbart till polisstationen i Pasila. Den finska polisen hittade i tisdags Juhas misstänkta flyktbil i stadsdelen Månsas - en Nissan som stals från en villa ett par kilometer från anstalten samma natt som Juha rymde.

Gjorde inget motstånd

I samma område har han tidigare övernattat på sina permissioner - dock inte i den lägenhet som han greps. - Han hade handklovar på sig. Efter det kom polisen med kvinnan. Men efter att ha pratat med henne släpptes hon, säger vittnet Petri Högström. Juha gjorde inget motstånd när han greps. - Polisen bad honom vänligt att snällt sätta sig i bilen. Juha var väldigt lugn. Han gjorde inget väsen från sig, säger ett vittne.

"Det känns skönt"

Många var i natt lättade i Finland över att Juha Valjakkala gripits. - Det känns skönt att det är över nu, säger Marita Routalammi som var med Juha vid morden i Åmsele 1988. - För mig är det sorgligt att de gamla minnena kom tillbaka. Men jag har inte pratat med Juha sedan 1988. Jag vill inte veta av honom.

Fick beskedet av Expressen

Expressen lämnade beskedet att Juha gripits till Paula Grönlund, informationschef vid fångvårdsväsendet. - Underbart, nu kan vi sova gott i natt, sa hon. - När polisen är klar med honom kommer han förmodligen föras till ett nybyggt högriskfängelse i Vanda.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: