ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Här pressas Jimmie Åkesson i BBC

ANNONS:
FAKTA

JIMMIE ÅKESSONS INTERNATIONELLA TV-FRAMTRÄDANDEN


- Jimmie Åkesson har varit med i internationell tv flera gånger. För drygt två månader sedan blev det ståhej kring ett spansk tv-inslag i kanalen La Sexta efter att Åkesson stormat ut från intervjun. Han hade då precis fått ta emot en prydnadskatt målad i svenska färger och med en Hitler-mustasch. Kattens tass rörde sig som om den ”heilade”.
- Delar av den nu aktuella BBC-intervjun finns att se här ovan och på BBC News sajt.

Visa merVisa mindre
Här pressas SD-ledaren Jimmie Åkessson i brittisk tv.
På bästa sändningstid i BBC börjar SD-ledaren stamma när han ska förklara partiets politik för britterna.
- Vanligtvis säger jag sanningen, säger Åkesson i programmet Hard Talk när han ska bevisa sambandet mellan invandrare och brottslighet.
SD-ledaren har nu fått ännu en möjlighet att synas i europeisk tv - den här gången i intervjuprogrammet Hard Talk i brittiska public service-kanalen BBC News.
I programmet pressar intervjuaren Sarah Montague Åkesson hårt på partiets bakgrund och dess syn på islam. Han får också stå till svars för att personer i hans parti sagt saker som att invandrare präglas av en ”aggressiv gen” och att svarta afrikaner är genetiskt programmerade att våldta barn.
– Jag är säkert på att du hittar såna åsikter hos kandidater i andra partier. Vi är ett mycket mindre parti än de andra och har varit ett mindre parti och det är därför som de personerna har tagit större plats än i Socialdemokraterna, säger han i programmet.

Tänder till rejält

När Montague tar upp att Sverigedemokraterna gör kopplingen mellan invandrare och brottslighet tände det till rejält. SD släppte före valet en våldtäktsrapport där de påstod att nära hälften av de dömda våldtäktsmännen under 2009 var födda utomlands.
Men BBC:s Hard Talk har inför programmet kontaktat Brottsförebyggande rådet, BRÅ - som totalsågar SD:s underlag och slutsatser.
När intervjuaren ber om bevis för det SD påstår om invandrare och brottslighet svarar Åkesson:
– Jag har dem inte här. Men om man läser en bok om invandring och brott - det har gjorts två, en 1996 och en 2005...


"Vanligtvis säger jag sanningen"

BBC: Tror du att om du förvränger bilden, påstår saker som inte är sanna, att du får folk att känna saker inför invandrare som inte är sanna, och att samhället splittras på grund av det?
– Well... well... det är därför jag inte säger saker som inte är sanna. Det är viktigt att säga sanningen och vanligtvis så säger jag sanningen.
Från Sverigedemokraternas sida är man inte helt nöjd med intervjun.
– Det är alltid tufft att uttrycka sig på sitt andraspråk, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund och tillägger:
– Vi visste att det skulle vara tufft och det är inget vi ryggar för. Däremot var det direkt ohederligt av henne att blanda ihop BRÅ:s rapport med vår egen våldtäktsrapport, samt att be Jimmie belägga sina påståenden under sittande intervju när han satt inför en green-screen i en studio i Stockholm.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: