ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Kartellen-rapparen Sebastian Stakset i tröjan där Jimmie Åkesson blöder från näsa och mun.
Kartellen-rapparen Sebastian Stakset i tröjan där Jimmie Åkesson blöder från näsa och mun.

Har mordhotat Åkesson - inbjuden till Almedalen

ANNONS:

Rapparen Sebastian Stakset, 26, är inbjuden av Fryshuset att delta i politikerveckan i Almedalen i Visby. Detta trots att han förespråkat icke demokratiska metoder och hotat folkvalda politiker.

Stakset har tidigare polisanmälts för att ha mordhotat Jimmie Åkesson (SD) på Twitter. Och i en ny musikvideo står han iklädd en tröja där en tecknad Åkesson kraftigt blöder från näsa och mun samtidigt som han rappar om att slå sverigedemokrater.

– Jag är förvånad över Fryshusets agerande, säger Mattias Karlsson, riksdagsledamot i kulturutskottet och vice gruppledare för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

På Almedalsveckan samlas varje år de politiska partierna och olika intresseorganisationer för att diskutera politik och samhällsfrågor. Almedalsveckan har vuxit enormt de senaste åren och är idag den största och viktigaste mötesplatsen i Sverige för debatter, seminarium och politiska tal.

Under Almedalsveckan i sommar arrangerar Fryshuset en teaterföreställning och diskussion som beskrivs som ett "vittnesmål från dagens Sverige".

Pjäsen "Medans vi faller" är skriven av rapparen Sebastian Stakset, medlem i den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen, och med ett kriminellt förflutet.

Sverigedemokraterna är förvånade över att Stakset är inbjuden till politikerveckan.

– Jag är förvånad över Fryshusets agerande så här långt, säger Mattias Karlsson, riksdagsledamot i kulturutskottet och vice gruppledare för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

Polisanmäld

Stakset är sedan tidigare polisanmäld efter att ha skrivit på Twitter att han ville tortera Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med en avbitartång och döda honom.

"Jag tog naturligtvis mycket illa vid mig och blev särskilt skrämd när jag fick kännedom om personens bakgrund", sa Åkesson i maj i en skriftlig kommentar till TT.

Stakset medverkar nu i en ny musikvideo där han är iklädd en T-tröja med ett porträtt av Jimmie Åkesson som kraftigt blöder från munnen och näsan. T-tröjan säljs också via Facebook.

"Jurister tittar på detta"

I videon rappar Stakset bland annat: "nästa sverigedemokrat jag kommer se, han slår jag sönder."

– Jag hoppas innerligt att svenska folkets skattepengar inte har används till att producera musik och T-tröjor där man hotar ta livet av människor på grund av deras politiska tillhörighet. Vi har för närvarande jurister som tittar på detta, säger Mattias Karlsson.

Katja Wåhlström, kommunikatör på Fryshuset, säger att de tar avstånd från Staksets uttalanden.

– Han står inte för det han uttryckte i tweeten, den är en grov och rå jargong i hans kretsar. Han befinner sig i en utvecklingsprocess som absolut inte är färdig. Hans tweets var ett olyckligt och grovt sätt att uttrycka att han tycker illa om den politik som Jimmy Åkesson står för, säger hon och fortsätter:

"Viktigt dokument"

– Fryshusets arrangemang tillsammans med Sebastian Stakset i Almedalen rör sig om en uppspelning av pjäsen "Medans vi faller" som skrivits av honom. Pjäsen är ett viktigt dokument som skildrar Sebastian Staksets egen bakgrund och destruktiva utanförskap bland unga människor i dag. En viktig pjäs om vår egen samtid.

Sebastian Stakset har avböjt att lämna en kommentar till Expressen.se.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: