ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Rondellhundarna finns i Linköping, Karlstad och Motala. Har du sett fler?
Rondellhundarna finns i Linköping, Karlstad och Motala. Har du sett fler?

Här jycklar de med vägverket

ANNONS:
FAKTA

Nosa upp fler hundar!
Känner du till fler rondellhundar eller vet mer om skaparna?
Hör av dig till Expressen!
Mejla: rondellhund@expressen.
se
eller ring: 08-738 30 00

Visa merVisa mindre
Läs mer
Visa flerVisa färre
Här är årets folkliga konstuppror.
Rondellhundarna sprider sig över landet.
- Det är spännande, vi har ingen aning om vilka som ligger bakom dem, säger Lena Wiklund, konstintendent på Länsmuseet i Östergötland.

BILDSPECIAL: Här är årets folkliga konstuppror

I mars fick Linköpingsborna ett nytt konstverk, signerat Stina Opitz. Det var betonghunden "Cirkulation II" som placerades i Nygårdsrondellen i Linköping. Men hunden vandaliserades. Någon högg huvudet av den. Protesterna mot vandaliseringen var stora. Och till konstnärens förvåning dök plötsligt en hemmasnickrad trähund upp i rondellen.

Sprider sig över landet

Rondellhunden fick snart sällskap. Nu finns en trähund i nästan varje rondell i Linköping. De har även setts till i Karlstad, Motala, Åtvidaberg, Skänninge och Västervik. Enligt uppgift fick även Stockholm sin första rondellhund nyligen. Ingen vet vilka som sörjer den stackars vandaliserade hundstatyn så mycket att de nu börjat bygga egna trähundar. Den anonyma aktionsgruppen Akademi Vreta Kloster har tagit på sig ansvaret för de första trähundarna. - Det kom en skaparkraft efter det tragiska som hände med Stina Opitz skulptur, säger konstkonsulent Lena Wiklund på länsmuseet i Östergötland.

Ställs ut

Nu ska länsmuseet göra en utställning om hundarna. - Vi tycker att det är ganska spännande att följa vad som händer. Det har blivit som en folkrörelse. Det är helt otroligt, nästan unikt, säger konstkonsulent Lena Wiklund.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: