BLODSPÅR I SNÖN. Här utanför mammans hus brottades 22-åringen ner av polisen när de kom för att gripa honom. Foto: Magnus Jönsson
BLODSPÅR I SNÖN. Här utanför mammans hus brottades 22-åringen ner av polisen när de kom för att gripa honom. Foto: Magnus Jönsson

Här högg han ihjäl sin mamma

Publicerad
Uppdaterad
SÖDERTÄLJE. Här greps den misstänkte 22-åringen. Enligt uppgift till Expressen sökte han hjälp på psykakuten vid St: Görans sjukhus - men nekades. Några timmar senare misstänks han ha knivmördat sin mamma.
- Jag hade ihjäl henne, sa 22-åringen till en granne.
I snön syns de blodiga handavtrycken. Här utanför lägenheten i Södertälje greps den misstänkte 22-åringen.
I måndags kväll åkte han till psykakuten vid St: Görans sjukhus i Stockholm och bad om hjälp för sina psykiska problem. Läkaren som tog emot honom ansåg att den inte behövde hjälp och lät honom gå. Tidigt i går morse ringde 22-åringen till sin 43-åriga mamma och väckte henne. Han sa att han satt på T-centralen i Stockholm, frös och ville bli hämtad.
- Hon ringde och bad mig att följa med till centralen för att hämta honom, säger Daniel Mäkinen, vän till den drabbade familjen.
Enligt Daniel var 22-åringen inte sig lik.
- Han sa att han inte fick hjälp på akuten. Sedan var det helt tyst och stelt hela vägen, säger Daniel.
Den 43-åriga kvinnan släppte av Daniel vid hans bostad och åkte hem till sin lägenhet i Södertälje. En halvtimme senare gick 22-åringen ner till sin syster som bor på första våningen.
- De pratade tyst, hon stängde dörren och sedan gick han upp igen, säger en granne.

Hade kniv i handen

Några minuter senare gick 22-åringen ner igen. Den här gången hade han en blodig kniv i handen, enligt grannen.
- Han hade blod på sig ända från topp till tå. Men han var skrämmande lugn - iskall, säger en granne.
Grannen öppnade dörren och frågade 22-åringen vad som hade hänt. Han trodde att 22-åringen hade gjort sig illa. Enligt grannen svarade 22-åringen: "Morsan ligger död. Jag hade ihjäl henne".
- Jag frågade varför och han sa att det var bakomliggande orsaker, säger grannen.
Strax före klockan åtta greps 22-åringen på brottsplatsen.
- Han har erkänt, säger Lars Åkerblom, presstalesman vid polisen i Södertälje.
Eva Malm, stationsbefäl vid Södertäljepolisen säger:
- Han har gjort vissa medgivande som tyder på att han är förmodligen är helt medveten om sin gärning. Han är misstänkt för mord.

Mådde inte bara

22-åringen är tidigare dömd för misshandel. De senaste månaderna mådde han inte bra.
- Han var en helt annan person. Han pratade kryptiskt och var mycket hemlighetsfull. Han ville ha hjälp men fick inte. Det är inte han som dödade henne - det var djävulen i honom, säger vännen Daniel.
Expressen har förgäves sökt åklagaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag