ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
I Pakistan utbröt på fredagen demonstrationer mot Sverige, mot Nerikes Allehandas publicering av teckningen av profeten Muhammed som rondellhund och mot konstnären Lars Vilks. Foto: AP
I Pakistan utbröt på fredagen demonstrationer mot Sverige, mot Nerikes Allehandas publicering av teckningen av profeten Muhammed som rondellhund och mot konstnären Lars Vilks. Foto: AP

Här bränner de docka av Reinfeldt

ANNONS:
FAKTA

Inte första bråket om tryckfrihet
Nerikes Allehandas publicering av Lars Vilks Muhammedteckning har lett till en intensiv debatt om tryckfriheten och yttrandefriheten. Men det är inte första gången som gränserna för dessa grundlagsskyddade rättigheter testas och debatteras i Sverige.

° 1970 går polisen in på Göteborgs konsthall och beslagtar tavlan "Liberalismens genombrott i societeten" av konstnären Peter Dahl. Tavlan, föreställande en man som visar sitt stånd för prinsessan Sibylla, anses sedlighetssårande. 1971 lägger dock kammaråklagaren ner sin förundersökning.

° Många kristna upprörs när utställningen Ecce Homo visas i Uppsala domkyrka 1998. På fotografierna avbildas Jesus bland homosexuella personer.

Ett stort kulturbråk utbryter 2003 sedan den socialdemokratiska politikern Christina Melin Dahlvid krävt att två verk tas bort från konstmuseet Rooseum i Malmö. Ett av verken är en film där en man suger på ett barns arm. Barnpornografi, menar Dahlvid. Försök till censur, tycker hennes kritiker.

° I januari 2004 förstör den israeliske ambassadören i Sverige, Zvi Mazel, ett konstverk på Historiska museet i Stockholm. Konstverket består av en båt som flyter omkring i en röd bassäng. På seglet finns ett foto av en palestinsk advokat som utfört en självmordsbombning i Israel. Mazel får stöd från sin regering och en diplomatisk kris utbryter mellan Sverige och Israel.

° 2005 publicerar Jyllandsposten 12 satirteckningar föreställande profeten Muhammed. Publiceringen väcker vrede i flera muslimska länder. Danska varor bojkottas, ett konsulat vandaliseras och i upprepade demonstrationer bränns den danska flaggan. Debatten om tryckfriheten blir livlig även i Sverige. (TT)

Visa merVisa mindre
Läs mer
Reinfeldt i lågor och en brinnande svensk flagga.
Konstnären Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund har väckt ursinne i Pakistan.
Statsministern fick information om aktionerna sent på fredagskvällen och följer nu händelseutvecklingen noga.
Konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund har orsakat stora oroligheter i Pakistan.
Tidningens Nerikes Allehandas publicering av den kontroversiella teckningen resulterade i  demonstrationer i både Karachi och Lahore.
En grupp människor i Karachi var så upprörda över motivet att de brände en docka som skulle föreställa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.
I Lahore sattes även en svensk flagga i brand av en ursinning folkhop.
Statsministern fick sent på fredagskvällen information om dock- och flaggbränningen, han ville dock inte kommentera aktionerna.
- Vi följer händelseutvecklingen, säger Reinfeldts pressekreterare Oscar Hållén till Expressen.se.
Cecilia Julin, presschef UD, säger att UD ännu inte fått någon förstahandsinformation om protesterna.
- Vi har bett våra utlandsmyndigheter rapportera in sådana här yttringar, säger Julin till TT.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: