ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Larsson Kenneth
Foto: Larsson Kenneth

Här är Skånes Lenin

ANNONS:
FAKTA

Lite Leninfakta


Namn: Vladimir Iljitj Uljanov.
Levde: 1870-1924.
Var: Kommunistisk revolutionär, Sovjetunionens förste ledare. Svenska rötter: Lenins mor Maria hade svenskt påbrå som går att spåra tillbaka till 1600-talet.
Lenin i Sverige: På väg till ryska revolutionen tog Lenin färjan från Sassnitz till Trelleborg och sedan tåg genom Sverige, efter att ha varit i landsflykt.

Visa merVisa mindre
VITTSJÖ. Nu ska den sovjetiske diktatorn Lenin målas om - i skånska Vittsjö! Det blir lite pyssel med det - han är 3,7 meter hög och väger 4,5 ton.
Foto: Kenneth Larsson Skånske Lenin är nämligen en staty av betong som kom som present till Calevi Hämäläinen, 67, som driver trävaruföretaget Wiwood i Vittsjö. Företaget har ett antal leverantörer i öststaterna och Calevi har handlat med dem sedan 1976.

Kommer från Lettland
- Några ryska och lettiska affärsmän ville fira att vi haft affärer ihop i 15 år, eftersom de visste att jag är intresserad av rysk kultur så skickade de över en långtradare, skrattar Calevi.
Där fanns tre stora trälådor med delarna till Leninstatyn.
- Ryssarna tyckte att jag skulle placera den på torget i Vittsjö. Men nu ska den först målas, sedan får vi se, säger Calevi som placerat Lenin utanför företagets huvudingång tills vidare.
Statyn har tidigare stått på torget i den lilla staden Alzpute i Lettland och den bar spår efter hårda tag.
- Ena pekfingret var brutet. Varje år firades oktoberrevolutionen duktigt med massor av vodka. Och arbetarna i Alzpute brukade hänga upp en väska med tomflaskorna i Lenins pekfinger. Det brukade bli tungt.

"En del av kulturarvet"
Fingret har lagats och snart ska Lenin målas om och återfå sin forna glans - öststatsgrå.
- Jag tycker att Lenin var en brutal härskare men jag tycker det är synd att man skrotade alla statyer överallt i östblocket. Även den perioden är ju en del av kulturarvet, säger Calevi.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: