Foto: Larsson Kenneth
 Foto: Larsson Kenneth

Här är Skånes Lenin

Publicerad
Uppdaterad
VITTSJÖ. Nu ska den sovjetiske diktatorn Lenin målas om - i skånska Vittsjö! Det blir lite pyssel med det - han är 3,7 meter hög och väger 4,5 ton.
Foto: Kenneth Larsson
Skånske Lenin är nämligen en staty av betong som kom som present till Calevi Hämäläinen, 67, som driver trävaruföretaget Wiwood i Vittsjö. Företaget har ett antal leverantörer i öststaterna och Calevi har handlat med dem sedan 1976.

Kommer från Lettland
- Några ryska och lettiska affärsmän ville fira att vi haft affärer ihop i 15 år, eftersom de visste att jag är intresserad av rysk kultur så skickade de över en långtradare, skrattar Calevi.
Där fanns tre stora trälådor med delarna till Leninstatyn.
- Ryssarna tyckte att jag skulle placera den på torget i Vittsjö. Men nu ska den först målas, sedan får vi se, säger Calevi som placerat Lenin utanför företagets huvudingång tills vidare.
Statyn har tidigare stått på torget i den lilla staden Alzpute i Lettland och den bar spår efter hårda tag.
- Ena pekfingret var brutet. Varje år firades oktoberrevolutionen duktigt med massor av vodka. Och arbetarna i Alzpute brukade hänga upp en väska med tomflaskorna i Lenins pekfinger. Det brukade bli tungt.

"En del av kulturarvet"
Fingret har lagats och snart ska Lenin målas om och återfå sin forna glans - öststatsgrå.
- Jag tycker att Lenin var en brutal härskare men jag tycker det är synd att man skrotade alla statyer överallt i östblocket. Även den perioden är ju en del av kulturarvet, säger Calevi.
Kenneth Larsson
Kenneth Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag