Åsa Romsons Miljöpartiet har det sämsta stödet på sju år Foto: Anna-Karin NilssonÅsa Romsons Miljöpartiet har det sämsta stödet på sju år Foto: Anna-Karin Nilsson
Åsa Romsons Miljöpartiet har det sämsta stödet på sju år Foto: Anna-Karin Nilsson
Gustav Fridolin Foto: Jens L'EstradeGustav Fridolin Foto: Jens L'Estrade
Gustav Fridolin Foto: Jens L'Estrade

Här är Miljöpartiets nya skräcksiffra

Publicerad

Här är Åsa Romsons och Gustav Fridolins nya skräcksiffra i Expressens och Demoskops första väljarbarometer 2016: 5,7 procent.

Så litet har Miljöpartiet inte varit på sju år.

– Miljöpartiet har förlorat sin själ och drunknat i regeringen, säger Fridolins "mentor" Bertil Torekull.

Miljöpartiets siffra i dag är den sämsta sedan juni 2009 i en väljarbarometer från Expressen och Demoskop. Om det vore val i dag skulle Miljöpartiet bara få 5,7 procent av rösterna, enligt mätningen.

Det kan jämföras med valresultatet 2014, som beskrevs som en "stor besvikelse" av ledande MP-företrädare: 6,89 procent.

– Det är troligt att det kontroversiella beslutet kring gränskontroller inte har uppskattats bland sympatisörerna. Att överge den tidigare så tydliga positionen i flyktingmottagandet har sannolikt skadat partiet, säger Demoskops vd Anders Lindholm, och han fortsätter:

– Det är inte heller säkert att signalerna om att visserligen ta beslutet, men inte fullt ställa sig bakom stärker bilden av ledarskapet.

Har kritiserat ledningen

Flera ledande partiföreträdare har den senaste tiden öppet kritiserat partiledningen för regeringens migrationspolitik. Så sent som i helgen sa Grön Ungdoms språkrör Lorentz Tovatt, i Expressens tv-sändning från Folk och Försvars rikskonferens i Sälen, att Romson och Fridolin borde lämnat regeringen när Socialdemokraterna ville införa id-kontroller.

Författaren och publicisten Bertil Torekull, som är nära vän med språkröret Gustav Fridolin och som övertygades av honom att gå med i partiet, är inne på samma linje.

Han har tidigare krävt Åsa Romsons avgång och han håller med om att Miljöpartiet snarast borde lämna regeringen.

– Det sa jag redan i december 2014, och sedan dess har jag fått rätt på varje punkt. Miljöpartiet har förlorat sin själ och drunknat i en gemenskap som man gick in i för att man trodde att man skulle göra ett stort valresultat, säger Torekull.

MP:s partisekreterare Anders Wallner:

– Det är alltid svårt att kommentera förändringar som inte är statistiskt säkerställda, men jag tror att Miljöpartiet behöver bli tydligare och stoltare över de framsteg som nu sker i Sverige, som de historiska klimatinvesteringarna och våra skolsatsningar som gör att barnen nu får mer tid med sina lärare.

I mitten av maj håller Miljöpartiet kongress i Karlstad. Många partimedlemmar vill då att regeringsfrågan diskuteras.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, som i går deltog i en interpellationsdebatt i riksdagen, vill inte svara på frågor om Demoskopmätningen.

 

LÄS MER K-G Bergström: Flyktingpolitiken sätter sina spår

S går fram något

Socialdemokraterna ökar något i den nya mätningen, från 26,3 procent till 27,3 procent. Men det är fortfarande en bra bit under valresultatet 2014, då S fick 31 procent.

– Det är klart att jag hade velat ha bättre siffror. Det är ingen tvekan om det, sa Stefan Löfven till Expressens K-G Bergström efter partiledardebatten i onsdags.

Partisekreteraren Carin Jämtin om januarisiffran:

– Förra året var ett motigt år på många sätt, och det här är en opinionssiffra som jag inte nöjer mig med.

Till förlorarna i det nya årets första väljarbarometer hör också Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

Vänsterpartiet backar med 1,2 procentenheter jämfört med i december och noteras för 5,4 procent. Kristdemokraterna är nere på 2,9 procent - den sämsta siffran sedan maj 2013.

– Det är tydligt att KD:s orientering mot mer konservativa värderingar ännu inte har gett någon utdelning, säger Anders Lindholm på Demoskop.

Samtidigt går Moderaterna fram med 1,8 procentenheter till 23,8 procent.

– Det är glädjande att vi ökar mest av alla partier. Allt fler väljare ser att Moderaterna är motorn i svensk politik och driver regeringen framför oss, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

Sverigedemokraterna får i januarimätningen 18,7 procent.

– SD har etablerats på en hög nivå och det kommer sannolikt ta lång tid för S och M att återvinna väljarnas förtroende på bredare front, konstaterar Demoskops Anders Lindholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag