ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Här är årets kräftor som håller måttet

ANNONS:
FAKTA

ALLRA BÄST OCH SÄMST I ÅRETS KRÄFT­DISKPandalus, 20 färska kräftor från Turkiet, 700 g, 149 kronor.
4 Getingar
Riktigt god och saftig. Bra konsistens som påminner om den svenska signalkräftan. Det råder delade meningar om sältan - lite för salt, anser några.

Pandalus, extra stora kräftor från Turkiet, 1 kg, 175 kronor.
2 Getingar
Ingen vidare historia, hävdar provsmakarna. Jättesalta och har en oaptitlig brun färg, enligt en samstämmig panel. Den är stor och fin - men lite för stor för att vara en kräfta.

Vildfångade svenska kräftor, Signalkräftor från Sverige, 1 kg, 349 kronor.
3 Getingar
Testpanelen hade höga förväntningar men de föll platt redan efter första tuggan. Hårt skal och stark citronsmak. "Liten, nätt och komplett", tyckte någon. Positivt med den kompakta köttmassan men en bismak av öl.

Lobster, Kinesiska kräftor med krondill, 1 kg, 109 kronor.
3 Getingar
Ingen höjdare, enligt de flesta. Men de varierade betygen ger ändå tre getingar. Torr, salt och konstig bismak. Några föll dock för den milda smaken och gillade den färgstarka kulören.

Pandalus, 20 vildfångade kräftor från Turkiet, 700 g, 79 kronor.
1 Geting
För små, veka och jättemjuka. Dessutom har de alldeles för små klor. Inte nog med det - dessa kräftor imponerar inte genom sina salta och mossiga karaktärer. "Nästan oätliga", blir helhetsintrycket.

Pandalus, färska, turkiska superjumbokräftor, 1 kg, 199 kronor.
2 Getingar
De här kräftorna lovar mer än de håller. De ser stora, fina och goda ut men har en mycket ojämn kvalitet. Flera är för hårda, för mjuka eller har en bismak som "inte är helt angenäm".

Ullmo, vildfångade Jumbokräftor från Kaukasus, 129 kronor.
4 Getingar
Fulaste färgen och dessutom svårskalade. Men panelen bryr sig mer om insidan och tycker att smaken håller hög klass. Minus för ojämna storlekarna.

Visa merVisa mindre
Kräftsäsongen närmar sig.
Kvaliteten varierar när testpanelen provsmakar sortimentet vid Expressens buss på Södermalm i Stockholm.
Här är kräftorna som håller måttet - och de som lika gärna hade kunnat stanna kvar i vattnet.
Med hattar på huvudena och serpentiner runt halsen var kräftpanelen i går redo att hugga i och sätta getingar på de röda skaldjuren. Sju olika sorter fiskade i turkiska, svenska och kinesiska vatten, betygsattes efter färg, form och framför allt smak.
- Jag brukar bara äta de som serveras, och det är ju alltid en och samma sort. Det är roligt att testa olika, då blir det inte bara "åh, vad gott" utan man märker skillnaden, säger Expressens provsmakare Dery Cueller, 41, som samlat ihop ett gäng kräftglada vänner vid Expressens buss på Södermalm i Stockholm.

Fiskar i Vänern varje år

Bozena Myrgård och Kristoffer Ulatowski, tittade förbi bussen. Båda älskar kräftor och nöjer sig inte med att äta dem.
- Vi åker i väg med vänner och fiskar i Vänern varje år. De kräftorna är oslagbara, säger Bozena Myrgård.
Paret äter kräftor många gånger under säsongen och bjuder gärna in vänner och kollegor till kräftskivor.

"Klorna är läskiga"

Någon som inte hyser lika varma känslor till de små rackarna är Felix Björkman, 11. Han har ätit kräftor en gång hos sin farmor och farfar - det räcker.
- Klorna är läskiga, säger Felix Björkman som ändå uppskattar feststämningen kring bussen. Det tar inte lång tid innan gänget sluter upp i "Helan går" och skålar i päroncidern.
Även Tobias Martelius, 46, gillade upplägget med den spontana kräftskivan och testomgången.
- Det var jättekul. Stämningen var verkligen trevlig och det var roligt med allt folk som droppade in, säger han.

Gillar knytkalas och kräftor

Expressen-chauffören Dorian Tudorescu, 36, höll inte bara ställningarna i bussen, utan tyckte även till om kräftorna. Han var inte frikostig med getingarna men hittade ändå sin favorit inför kommande kräftskivor.
- Jumbokräftorna var vidriga rent ut sagt men jag gillade de extra stora kräftorna från Turkiet. Det som är bra med kräftskivor är att man kan ha knytkalas, då hittar man lättare den sort man gillar, säger han.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: