ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
RAKT MOT ERIK. Björnen kommer i rasande fart mot Erik Fernström, men vänder tvärt  det var ett skenanfall. Men situationen kunde blivit mycket allvarlig: Om en björn vill, kan han döda en människa väldigt snabbt, säger Erik Fernström.

BILDSPECIAL: Så skyddar du dig mot björn
RAKT MOT ERIK. Björnen kommer i rasande fart mot Erik Fernström, men vänder tvärt det var ett skenanfall. Men situationen kunde blivit mycket allvarlig: Om en björn vill, kan han döda en människa väldigt snabbt, säger Erik Fernström. BILDSPECIAL: Så skyddar du dig mot björn

Här anfaller björnen

ANNONS:
Här attackerar björnen naturfilmaren Erik Fernström.
- Det är klart jag var rädd. Full respekt och aktning, det ska man ha, säger han.
Naturfilmaren Erik Fernström. Erik Fernström har gjort en film om björnars beteenden. Arbetet har inte varit helt utan risker. I Ryssland i somras blev han anfallen. - Björnen hade gjort utfall mot andra. Den gjorde det mot oss också och vi var dumma nog att stå kvar, säger Erik Fernström. Attacken kom dock inte överraskande för Erik. Hans syfte med att stå kvar på platsen var just att björnen skulle gå till anfall. - Vi provocerade björnen genom att vara där. Vi visste att han hade ett byte som han ville skydda, säger Erik Fernström.

Skenattack

I nio fall av tio är dock en björnattack en skenattack. Björnen vill bara skrämmas. Den rusar mot målet och vänder sedan om. - Men man kan aldrig veta när det är den tionde gången, säger Erik Fernström. Björnstammen har ökat. Det finns uppåt 4 000 björnar i Sverige, framför allt i Dalarna, Hälsingland, Jämtland, Härjedalen och Västerbotten. - Precis som vi har en gammal respekt för björnen har björnen en gammal respekt för oss, men de kan vara väldigt nyfikna, säger Erik Fernström.

Ingenting är säkert

Han berättar att svamp- och bärplockare ofta kan vara betraktade av björnar utan att veta om det. - Björnen kan vara ganska nära och gå i dina spår. Han är nyfiken vem du är och vad du gör, säger Erik Fernström och hänvisar till ett gammalt talesätt. - Det finns ingenting så säkert vad gäller björnar, än att det mesta är ganska osäkert, säger Erik Fernström.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: