ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Pamela Martin
Foto: Pamela Martin

Hans hem hotas av bränder från tre håll

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre

Skogsbränderna härjar i Australien.

Under tisdagen kämpade brandmän mot lågorna.

Svenske Torbjörn Holmström bor i delstaten New South Wales, där bränderna spritt sig över ett 30 000 hektar stort område.

– Det brinner på ett flertal ställen, det är 140-150 bränder som pågår, säg  er han.

Temperaturerna uppmättes under tisdagen till närmare 45 grader på sina ställen och myndigheterna evakuerade människor i de värst drabbade områdena. Torbjörn Holmström Foto: Privat. Torbjörn Holmström Foto: Privat.

Torbjörn Holmström, ursprungligen från Södertälje, men sedan många år boende med sin familj i Sydney, säger att elden fortfarande är en bra bit från hans hus, trots att delstaten New South Wales är omringad av eld på tre sidor. Det brinner söder om, väster om och norr familjens hus i förorten Beacon Hill, berättar Torbjörn Holmström.

– Det finns några bränder som är en fem, sex, sju mil härifrån. Det är en hel del småbränder, en del är anlagda av pyromaner och en del beror på att det blir så hett att träden börjar brinna av sig själva.

"Saknar kontroll"

Väderförhållandena har gynnat elden de senaste dagarna. Varma vindar kan förvärra situationen ytterligare, skriver AP.

– En del bränder stoppar de, men i och med att det är så starka vindar som svänger så kan de ju inte ha kontroll över alla. Men det är inte någon kris här i Sydney i alla fall.

"Bor nära skogen"

Värst är det för människor som bor på landsbygden, säger han.

– De förlorar både boskap och mark.

När Expressen når Torbjörn Holmström, som GP först uppmärksammade, är klockan runt sju på morgonen och han ska precis åka i väg till jobbet. Han tror att temperaturerna kommer att bli något lägre under onsdagen, men tippar att det blir 25 till 35 grader.

– Vi bor precis nära skogen, eller "bushen", och ibland blir det bränder bakom oss också. Då får the bush fire brigade, en speciell brandkår som består av frivilliga som åker ut och släcker i skogarna, åka ut och släcka. Varje förort nära skogen har en sådan. Men än så länge har det inte hänt något bakom oss.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: