ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Sparar 13 000 om året. Claes Hemberg prutade på bolånet - och fick en ränterabatt på 0,93 procentenheter. "Tragiskt att inte fler prutar", säger han. Foto: Scanpix Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Sparar 13 000 om året. Claes Hemberg prutade på bolånet - och fick en ränterabatt på 0,93 procentenheter. "Tragiskt att inte fler prutar", säger han. Foto: Scanpix Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Han prutade 13 000 kronor på boräntan

ANNONS:
FAKTA

Superprutarens bästa råd

1. Jämför på flera banker.

2. Hitta ränteutlånare som verkligen gillar att förhandla. Hitta en utlånare som vill diskutera och som har idéer. Det går inte att förhandla med en bank som inte vill.

3. Fråga vad du kan göra för att få ned räntan. Banken nämner kanske pensionsspar, ppm-spar, barnspar i gengäld för att sänka räntan. Ta reda på vad varje uppoffring ger dig i rabatt. Räkna ihop. Pruta igen.

4. Kohandla.

4. Stäm av bolånebanken varje år: Efter ett år måste du följa upp att din ränterabatt håller. Precis som du har ett löfte till banken, så har banken ett löfte till dig. Ränterbatten brukar hålla i 12 månader. Att förhandla en gång om året kan te sig mycket för den som är ovan, men den timmen du lägger ned är snabbt värd kanske 10 000 kronor.

Källa: Claes Hembergs blogg på Avanza.se

Så mycket sparar du med superrabatten

Lån på 1 miljon spara 6 500 kr/år efter skatteavdrag

Lån på 1,5 miljon spara 9 750 kr/år efter skatteavdrag

Lån på 2 miljon spara 13 000 kr/år efter skatteavdrag

Lån på 3 miljon spara 19 500 kr/år efter skatteavdrag

Visa merVisa mindre

Det går att pruta ned kostnaden för bolån med 22 procent.

Nu avslöjar den fristående sparekonomen Claes Hemberg hur han spelade ut olika banker mot varandra och sänkte sin ränta från 4,3 till 3,37 procent.

- Det är tragiskt att fler inte prutar, säger Hemberg.

Claes Hemberg är sparekonom på nätmäklaren Avanza, som inte förmedlar bolån, och var tidigare en lojal kund hos SEB. Han har alltid varit ekonomiskt intresserad och hade lyckats pressa sin rabatt till 0,4 procentenhet på bolånet.

I början av februari hade han fått nog av den höga räntan och tog kontakt med flera olika banker. Eftersom han bara lånar till halva bostadens värde är han en attraktiv kund.

- Jag hade tur som hittade en bankman på Swedbank som verkligen ville förhandla, berättar Hemberg.

SBAB, Nordea, Danske Bank och Skandiabanken var inte lika intresserade att värva honom som kund.

- SBAB och Skandiabanken var bundna av sina listpriser och var långt från att vara med i matchen. På Nordea blev det ett snöpligt och snabbt avslut. Det var ingen bra kontakt där, säger Hemberg.

Till slut var det SEB och Swedbank som slogs om hans bolån på två miljoner. Swedbanks tremånadersränta ligger just nu på 4,3 procent men Hemberg lyckades pruta ned sin ränta till 3,37 procent - en rabatt på 0,93 procentenhet eller 22 procent. SEB kontrade med en ränta på 3,46 - också det en rejäl rabatt men Hemberg valde bästa räntan hos Swedbank.

"Hitta rätt person"

För familjen Hemberg innebär den nya räntan en besparing på 13 000 kronor per år jämfört med Swedbanks listpris.

- Jag tror att nyckeln till framgång är att man hittar en person som verkligen vill förhandla. Nu hade jag tur på Swedbank men nästa gång kanske det är en annan bank som är lika pigg.

Swedbank fick också in Claes Hembergs fru som ny kund och de startade ett sparande för barnen hos familjens nya husbank, men det var inte avgörande för att han skulle få den låga räntan.

- 80 procent av samtalet med banktjänstemannen handlade om jämförelser med andra banker.

Sparekonomen Claes Hemberg är förvånad över att det inte är fler bolånetagare som prutar. En färsk Sifomätning visar att bara 20 procent försöker pruta hos banken.

- Det är tragiskt. Bolånet är ju för många livets största affär och då ska man givetvis försöka pressa ned den kostnaden, säger Claes Hemberg.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: