ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
NÆTHATETS ANSIKTE. Erik är inte otrevlig mot människor han möter i verkliga livet. "Det finns ingen anledning att göra människor upprörda", säger han. Foto: Stefan Söderström
NÆTHATETS ANSIKTE. Erik är inte otrevlig mot människor han möter i verkliga livet. "Det finns ingen anledning att göra människor upprörda", säger han. Foto: Stefan Söderström

Han mobbar anonymt på nätet

ANNONS:
Läs mer
Erik Walfridsson, 28, har skrivit elaka kommentarer på internet i hela sitt vuxna liv.
Nu berättar han varför han tycker att det är så självklart att hata andra människor i skydd av en anonym identitet.
- Man behöver någon som ifrågasätter för att utvecklas, säger han. Expressens artikelserie om näthatet - som startade i lördags - har väckt mängder av reaktioner och varit ett av veckans största samtalsämnen.
Ämnet har bland annat debatterats på twitter och Expressen.se och i TV4:s "Kvällsöppet".
I skydd av ett alias har han under drygt tio år lämnat mängder med kommentarer på olika internetforum.
Av de tio större forum som han varit medlem i är han nu enligt egen utsago avstängd från nio - inklusive det radikalt frispråkiga Flashback. Där är han portad på livstid efter sju avstängningar.
Själv motiverar Erik Walfridsson sitt näthatande med att människor behöver ifrågasättas.

"Behöver motgång"

- Man behöver motgång för att utvecklas, man behöver någon som ruskar om lite. Det handlar kanske inte om näthat. Det handlar om att i stället för att få det som man förväntar sig, så behöver man höra sanningen. Även om det är hårt, överdrivet, även om det är jobbigt.

"Jag förstår henne"

Ett av hans många offer på nätet är en kvinna som på forumet Familjeliv frågade när sorgen går över, efter att hon tvingats avliva sin hund efter tolv år. Genom sitt alias gick Erik Walfridsson till hårt angrepp mot kvinnans sätt att efterfråga tröstande råd.
- Jag förstår hennes sorg, men när en människa i stället för att söka sympati söker uppmärksamhet, och tycker synd om sig själv, det är så hemskt. Hon löser inget genom att köpa ny hund eller få sympatier, säger Erik Walfridsson som själv har hund.

"Ont eller gott"

Men han har inget behov av att provocera på samma sätt i vanliga livet, när han möter människor ansikte mot ansikte.
- Det finns ingen anledning att göra människor upprörda. I verkligheten får det också en konsekvens, inte att man blir slagen på käften eller liknande, utan att det faktiskt är en människa. Det är något man distanserar sig ifrån på nätet.
Varför är du så elak?
- Det handlar i stort sett bara om bekräftelse och uppmärksamhet. Ju grövre jargongen blir på inlägg desto hårdare måste man ta i för att sticka ut.
- Det är en sak som sker på internet. Allt blir svart eller vitt. Ont eller gott. Rätt eller fel.
Vill du vara hatad?
- Bättre hatad än bortglömd. Är det inte så?
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: