ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Föddes under revolutionen. Foto: Kassem Hamadé
Föddes under revolutionen. Foto: Kassem Hamadé

Han föddes när pappa stred mot Khadaffi

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
TRIPOLI. Lille Faraj föddes samma dag som Tripoli reste sig mot Khadaffis regim.
Sjuksköterskan måste ta sig genom striderna för att komma fram till förlossningen.
- Hon riskerade sitt liv för att rädda mitt och barnets liv, säger mamman Marwa al-Marghali.
Marwa al Marghali, 22, födde sitt första barn förra söndagen, då revolutionen bröt ut i Tripoli. Hon var ensam hemma i stadsdelen al-Sahtee i utkanten av staden. Hennes man Abdulwahab Talha, 30, var med rebellerna vid frontlinjen.
Tusentals rebeller omringade staden och maken hoppades att det skulle gå fort så att han skulle kunna vara intill sin hustru när hon födde deras barn.
- Jag blödde kraftigt och blev så rädd att jag trodde att jag skulle dö, säger Marwa och visar upp sin nyfödda bebis.

Riskerade sitt liv

- Natten till lördagen kände jag värkar. Jag är förstföderska och visste inte riktigt hur det känns när det är dags att föda. Jag la mig på rygg och försökte vila.
- Jag blödde kraftigt och blev så rädd att jag trodde jag skulle dö. Värkarna blev allt värre, berättar hon.
Hon ropade på sin granne som skyndade sig till distriktets sjuksköterska och hämtade henne. Hon konstaterade att Marwa var på väg att föda.
- Det var svårt att hämta sköterskan. Khadaffis män sköt på allt som rörde sig. De hade vägspärrar på alla huvudgator. Min granne tog sig till sjuksköterskans hem via små gator och gränder. Hon riskerade sitt liv för att rädda mitt och mitt barns liv, säger Marwa.

Kunde inte ringa

Under tiden var hennes man Abdulwahab i utkanten av Tripoli tillsammans med tusentals andra rebeller som förberedde en stor offensiv för att befria staden. Hon ville ringa honom, men regimen hade stängt ner mobilnätet.
- Sjuksköterskan kom fram en timme innan barnet kom ut. Hon gjorde sitt bästa för att lugna ner mig. Hon körde med den gamla förlossningstekniken. Jag kan inte berätta detaljer, jag är för blyg för det, säger Marwa och skrattar.

Farlig förlossning

Klockan 10 på morgonen föddes barnet. Marwa hörde hans röst och kände stor lättnad. Utanför huset pågick hårda strider mellan Khadaffis styrkor och rebeller. Hon hade inte tid att bry sig om det som hände utanför. Hon ville bara föda barnet och vila.
- Jag tackade Gud när barnet kom ut. Jag förstod att han levde och att jag skulle klara mig, säger Marwa och smeker sin lilla bebis varsamt.
Ett enda problem kvarstod - sköterskan hade inte med sig utrustning och saknade steriliserad sax eller läkarkniv för att klippa navelsträngen.
- Hon hämtade en kökskniv och skar av den. Det var riktigt farligt och hon varnade för att barnet kunde få infektion och dö, säger Marwa.
Några timmar senare flydde Khaddaffis män från kvarteret. Marwa kördes till närmaste klinik där en läkare fick klippa bort en liten bit av navelsträngen som satt kvar. Nu mår både barn och mamma utmärkt.

"Faraj får det bli"

Marwa och hennes man tvekade mellan två namn på pojken: 17 februari eller Faraj.
- Jag tycker synd om honom om han ska få heta 17 februari. Det är ett ärorikt datum för att vår revolution startade då. Men det är svårt att heta så. Så det får bli Faraj i stället, säger Marwa och får medhåll av sin man.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: