ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Journalisten Jan Mosanders nya bok avslöjar svenska statens biståndsfiasko för miljarder kronor. Foto: Sara Pettersson
Journalisten Jan Mosanders nya bok avslöjar svenska statens biståndsfiasko för miljarder kronor. Foto: Sara Pettersson

Han avslöjar statens biståndsfiasko

ANNONS:
FAKTA

Fler exempel ur boken:
* En Sidachef som var stationerad i Afrika, kvitterade ut 200 000 kronor för mycket i ersättning, men Sida krävde aldrig pengarna tillbaka. Bland annat fick han 12 000 kronor per månad i hyresbidrag för ett hus som han själv ägde.
* 1994 satsade Sida 12 miljoner kronor på en att flytta en begagnad skruvfabrik från Portugal till Moçambique. Efter tio år hade inte en enda skruv tillverkats.
* Tre LO-toppar åkte 2001 till Vietnam för 60 000 kronor. Sida betalade, trots att resan framför allt var en semesterresa.
* Ryssland, ett av världens rikaste länder, fick 450 miljoner i bistånd av Sverige senaste 2006.
* 2005 fick Lantbrukarnas riksförbund, LRF, 70 miljoner kronor av Sida för ett biståndsprojekt i Makedonien helt utan upphandling.

Visa merVisa mindre
Journalisten Jan Mosanders nya bok avslöjar svenska statens biståndsfiasko för miljarder kronor.
- Jag blir illa berörd av slappheten och slarvet hos Sida, säger han till Expressen.se.
Jan Mosander har ägnat över tio år åt att på halvtid granska regeringen och Sida, det statliga biståndsorganet. I sin nya bok ”Pengarna som försvann” avslöjar han att pengarna inte alltid används som det var tänkt.
- Man får ibland uppfattningen att det inte finns någon som helst respekt för pengars värde, säger Jan Mosander.
Mosanders intresse för bistånd väcktes på 90-talet när han granskade svenskt miljöbistånd till Polen.
- Det var en ganska dyster inblick men den väckte min nyfikenhet. Jag tyckte att det var konstigt att det alltid bara rapporterades om biståndsprojekt som var lyckade och framgångsrika, säger Jan Mosander.

"Bortkastade pengar"

Det som kanske berört honom allra mest är de så kallade Östersjömiljarderna. De två miljarder kronor som betalades ut var egentligen inte avsedda för bistånd, men genom kravet att projekten skulle ge svenska jobb kunde pengarna tas från sysselsättningsbudgeten.
- Det var helt bortkastade pengar. Det är otäckt att se när man tänker på att pengarna hade kunnat gå till att hjälpa nödlidande, säger Mosander.
Några exempel ur boken:
* Regeringen satsade 3 miljoner kronor på att restaurera en synagoga i en stad i Lettland där det inte finns några judar. De fördrevs eller mördades på 40-talet. Inte ett enda svenskt jobb skapades.
* Svenska staten satsade 28 miljoner på ett mejeri i Ryssland som skulle ge 110 nya svenska jobb. Men efter två år hade Projektet inte gett ett enda.
* 5 miljoner gick till att bygga om en kolchos. Projektet gav ett nytt jobb: en svensk konsult fick 114 000 kronor i månaden för att leda arbetet. Projektet lades ner innan det slutfördes.
Mosander betonar att han inte är motståndare till bistånd, och har själv skänkt mer än en procent av sin inkomst till bistånd i över tjugo år.
- Jag tycker att bistånd är bra - vi har råd med det. Men det måste finnas en respekt för att det är det allmännas pengar man använder, säger han.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: