ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Expressens Niklas Svensson och Christian Örnberg är på plats i Tallinn. Foto: Christian Örnberg
Expressens Niklas Svensson och Christian Örnberg är på plats i Tallinn. Foto: Christian Örnberg

Håkan Juholts miss - får mothugg av skolverket

ANNONS:
Läs mer
Håkan Juholt har vid flera tillfällen hävdat att skolsegregationen är högre i Sverige än i USA.
Men partiledaren får mothugg av skolverket som menar att det är fel.
Nu försvarar sig Håkan Juholt.
- Det finns de som tror att politik är att vara en kamrer, att läsa innantill i alla sammanhang, säger han till Expressen.se.
Enligt S-ledaren Håkan Juholt är skolsegregationen i Sverige högre än i USA. Det hävdade han bland annat i sitt sommartal i Västertorp.
Då sa Håkan Juholt bland annat:
"Nu är vi på samma nivå som i USA, och de håller på att bli bättre än oss. Det är skamligt, det är oförskämt och det ska stoppas."
Men påståendet avfärdas av Skolverket.
– Nej, nej, det är inte korrekt, säger undervisningsrådet Anita Wester till TT.

Är i Tallinn

Socialdemokraterna hänvisar till Skolverkets Pisa-rapport från förra året för stöd för Juholts påstående. Men enligt Anita Wester finns det ingenting i den som skulle visa att Sverige har högre skolsegregation än USA.
Expressen.se träffar Håkan Juholt, som befinner sig i Estlands huvudstad Tallinn, och ber honom förklara sig.
- Föräldrarnas socioekonomiska bakgrund, alltså förmögenhet och utbildning, har i dag lika stor betydelse för barnens resultat som i USA. Det har aldrig tidigare varit så. Det innebär att skolsegregation ökar men själva skolsegregationen är fortfarande större i USA. Men vi knappar in på dem och det beror på att i vårt land är det nu så att det är viktigt för barnen att föräldrarna har mycket pengar och en bra utbildning för det egna skolresultatet.
Men du har tidigare hänvisat till Pisa-rapporten och sagt att Sverige har högre segregation än USA. Du hade fel?
- Jag har sagt så här, väldigt tydligt, att föräldrarnas bakgrund, föräldrarnas ekonomi, och det är det som är det djupt upprörande, har i dag lika stor betydelse, eller kanske till och med större betydelse för barnens skolresultat än vad det har i USA. Så var det inte under Socialdemokraternas tid.
Men går du med på att du har påstått något annat tidigare?
- Jag har varit väldigt tydlig på att säga att det här är familjernas ekonomi, deras status, deras utbildning, det är det budskapet jag vill förmedla.
Hur viktigt är det för dig att vara tydlig och att ha rätt?
- Det är väldigt viktigt att vara tydlig och att ha rätt. Och det är väldigt viktigt att det uppmärksammas medialt att det i Sverige är lika viktigt som i USA att föräldrarna har bra ekonomi, social bakgrund och utbildning. Hade inte jag lyft fram detta i mina tal över hela landet hade det inte heller lyfts fram i media.
Är du slarvig?
- Jag är väldigt ideologiskt övertygad. Det finns de som tror att politik är att vara en kamrer, att läsa innantill, i alla sammanhang, ur en utredning. Politiken handlar faktiskt också om att lyfta fram konfliktfrågorna och vara ideologiskt.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: