ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Hagamannen anmäler Expressen för publicering

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
Läs mer
Expressens publicering av namn och bild på den misstänkte Hagamannen i Umeå har anmälts till pressombudsmannen (PO).
- Eftersom det blivit debatt kring publiceringen är det bra att den prövas, säger tidningens chefredaktör Otto Sjöberg.
Det är den misstänkte 33-åringen som gjort anmälan genom sitt ombud Leif Silbersky. - Jag anser att Expressen har brutit mot alla pressregler som gäller, säger Silbersky. Dagen efter det att polisen gripit den man som misstänks för att under flera år ha begått en rad brutala kvinnoövergrepp i Umeå, fanns hans bild och namn på kvällstidningens löpsedlar.

Många reaktioner

Nu vill Leif Silbersky att Pressens Opinionsnämnd (PON) ska avgöra om detta strider mot de pressetiska regler som bland annat framhåller vikten av att vara försiktig med publicering av bilder eller namn som kan skada människor. Bara den som själv anser sig ha blivit illa behandlad av medierna kan lämna in en anmälan till PO men många har ändå hört av sig dit efter det att Expressen avslöjat den misstänkte Hagamannens identitet. - I det här fallet har det varit osedvanligt mycket reaktioner i form av telefonsamtal och mejl, säger PO Olle Stenholm.

Konfrontation

Förutom det att den misstänkte Hagamannen tvingats att skylta med namn och bild innan han ens hade blivit häktad, vänder sig Leif Silbersky också mot att publiceringen kan äventyra utredningen. Den misstänkte Hagamannen har till sin försvarare sagt att eftersom han är oskyldig så har han inte något emot att ställa upp på en vittneskonfrontation tillsammans med ett antal andra män med liknande utseende. - Den rätten har vi ju nu blivit fråntagna med slagkraft eftersom hans bild har tapetserats ut i Umeå med omgivning, säger Silbersky. Men enligt Otto Sjöberg var möjligheterna att genomföra en vittneskonfrontation redan påverkade genom att polisen släppt en fantombild på Hagamannen. - Man måste komma ihåg att pressen inte har samma uppdrag som polisen. Polisen utreder och vi ska rapportera, säger han. Thomas Eriksson
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: