ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Gunnar Johansson: Tidigare terroristattacker har särkt Putin

ANNONS:
Läs mer
Moskvaborna vet att de när som helst kan drabbas av nya terroristattacker. De vet att de inte kan skydda sig och att myndigheterna inte kan hjälpa dem.
Att sätta skräck i den ryska befolkningen är ett viktigt mål för terroristerna och där har de lyckats.
Bombattentatet i går är också en mardröm för arrangörerna av vinter-OS i Sotji 2014 och längre fram fotbolls-VM 2018.
Rysslands möjligheter att garantera säkerheten där kan komma att sättas i fråga.
Vi vet inte vem som ligger bakom terrordådet på Domodedovo-flygplatsen i Moskva. Men det är självklart att huvudspåret leder till norra Kaukasus-regionen. Det är därifrån terroristerna brukar komma, från Tjetjenien eller Dagestan.
Det senaste terrordådet i huvudstaden skedde i mars i fjol. Då sprängde två kvinnliga självmordsbombare sig själva och mer än 40 andra människor till döds vid två explosioner på tunnelbanestationer.
Rebelledaren Doku Umarov tog på sig ansvaret för den attacken. I en video varnade han ryska folket:
- Kriget ska komma till era gator, och ni kommer att känna det i era egna liv och i er egen hud.
Hans mål är att upprätta en islamistisk stat i norra Kaukasus-regionen, med Tjetjenien, Ingusjien och Dagestan.
Domodedovo var ett viktigt mål, en modern välutrustad flygplats, en stolthet för Ryssland. Det var andra gången på sju år som den drabbades. 2004 lyckades terrorister att ta sig in där. 90 människor dödades då två plan sprängdes.

Redan vid attentaten i tunnelbanan i mars förra året talade jag med många Moskvabor som var upprörda över att myndigheterna inte kunde skydda dem mot terrorister.
Snart börjar uppladdningen inför presidentvalet 2012. Då ska det avgöras vem som ska kandidera av tandemparet president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin.

Tidigare terroristattacker han ansetts stärka Putins ställning. Men skräcken människor känner kan övergå i vrede över att säkerhetsmyndigheterna inte kan skydda dem.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: