Live-published photos and videos via Shootitlive

Gudrun Schyman:
"Ingen urspårning"

Publicerad

Omkring 2000-3000 personer samlades i dag på Medborgarplatsen för att manifestera mot sexuellt våld och för samtycke.

- Det är ingen feministisk urspårning, det är tvärtom feminismens genombrott, sa Gudrun Schyman, talesperson för FI, och fick massiv respons med applåder från publiken.

Det var vid 13-tiden på lördagen minus sex grader kallt, men den mänskliga värmen på Medborgarplatsen segrade över kylan när uppskattningsvis 2000-3000 personer samlades på Medborgarplatsen på söder i Stockholm för att manifestera mot sexuellt våld och för samtycke.

Plakat med ord som "Mot sexuellt våld - för samtycke" och "Stoppa våldtäkt" syntes i hela havet av de som var med och manifesterade. En av alla dem på plats var Hidjate Spahija, 23, som hade en skylt med orden "It´s a dress, not a yes" ("Det är en klänning, inte ett ja", reds anm).

- Det är självklart för mig att vara här i dag och det är fantastiskt att det är så många starka talare och att så många samlats för att göra sina röster hörda, säger hon till Expressen.se som var på plats.

"Ingen urspårning"

Flera friande våldtäktsdomar har under senare tid väckt kraftiga protester och gett spridning åt kravet på en så kallad samtyckeslag. En av dem är förra veckans uppmärksammade friande dom i Lunds tingsrätt, där en 27-årig man i Lund friades från våldtäktsanklagelser trots att kvinnan sagt nej flera gånger.

Bakom dagens aktion i Stockholm stod ett femtontal olika organisationer och nätverk. Flera kända ansikten bidrog med tal, sång och närvaro, däribland Gudrun Schyman.

– Jag är oerhört glad över att det är så många här. Det sker överallt, det sker internationellt. Stora samlingar som kräver respekt för kvinnors liv, kroppar, självständighet. Det är ingen feministisk urspåring, det är tvärtom feminismens genombrott! sa hon.

Även EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) vill se en lag för samtycke.

– Våldtäkter och sexualbrott rör vårt innersta. Alla här känner någon. En älskad syster, mamma, bror eller arbetskamrat, som fått sin kropp, frihet kränkt genom sexuellt våld, sa hon.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida