Rånturnéerna är slut för Jan "Nisse Pistol" Nilsson och hans två kumpaner som satt skräck i sina offer, anställda på banker och växlingskontor. På torsdagen dömdes de till långa fängelsestraff. Foto: Tomas Leprince
Rånturnéerna är slut för Jan "Nisse Pistol" Nilsson och hans två kumpaner som satt skräck i sina offer, anställda på banker och växlingskontor. På torsdagen dömdes de till långa fängelsestraff. Foto: Tomas Leprince

Gubbarna får åldras i fängelse

Publicerad
Uppdaterad
Gubbarna får tillbringa sin ålderdom bakom lås och bom. På torsdagen dömdes 64-årige Jan "Nisse Pistol" Nilsson och hans två kumpaner, 70 och 53 år, till långa fängelsestraff.
"Gubbligan" ligger bakom en mängd tungt beväpnade bankrån runt om i södra Sverige.
Rånturnéerna är slut för de tre gubbarna som satt skräck i sina offer, anställda på banker och växlingskontor. På torsdagen föll domen från Hässleholms tingsrätt och straffen blir hårda.

Långa fängelsestraff

Samtliga tre döms för grovt rån och förberedelse till grovt rån. Jan Nilsson får tio års fängelse, 70-åringen tolv år och 53-åringen klarar sig undan med åtta års fängelse, eftersom tingsrätten anser att han haft en mindre framträdande roll vid planeringen av brotten.
De tre gubbarna har under hela den långa rättegången nekat till brott. Men åklagare Pär Andersson har haft en omfattande bevisning.

Hittade vapengömmor

Polisen buggade deras hyrbilar och hörde hur de både pratat om rån de genomfört och rån de planerat. På så sätt kunde polisen även hitta ligans vapengömmor. Nedgrävt på olika platser nära två av männens fritidshus i Röke och Tjörnarp låg handgranater, sprängmedel, sprängladdningar, pentylstubin, skjutvapen och patroner.
Tingsrätten dömer även männen till stora skadestånd, totalt närmare fyra miljoner kronor. Trion ska fortsatt vara häktad tills domen vinner laga kraft.
Trion får ingen straffrabatt för sin ålder, trots att lagen kan medge det. Pär Andersson är inte förvånad.
– Den hemliga avlyssningen visar att de här männen var väldigt energiska och alerta under rånförberedelserna. De var inte så skröpliga som de ville framstå, säger han till TT.

Överklagar domen

Han är nöjd med dagens dom och har ännu inte bestämt om han ska överklaga till hovrätten.
– Först måste jag läsa in mig på domen, men det beror lite på hur männen agerar också, säger Pär Andersson.
Endast 70-åringen har kunnat bindas till de grova rånen i Tingsryd och Olofström. De två andra frias på de åtalspunkterna.
Hans advokat Sven-Eric Ohlsson reagerar starkt på att tingsrätten inte tagit hänsyn till de dömdas ålder och säger att det strider mot lagen.
- Jag kommer utan tvivel att överklaga. Tingsrätten har inte följt de praxis som gäller för krav på bevis, jag anser inte att bevisningen håller och vill se en helt frikännande dom, säger han till KvP.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag