ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Gröna vågen

ANNONS:
FAKTA

Demoskop för december/januari (förändring efter förra mätningen inom parentes).
S 23,9 (–2,2)
V 5,9 (+1,7)
MP 14,6 (+3,1)
M 34,1 (–2,2)
C 5,3 (–0,8)
FP 5,8 (–0,1)
KD 2,9 (–0,4)
SD 6,0 (+0,9)
1 000 väljare telefonintervjuades den 27 december 2011–4 januari 2012.

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
Striden har aldrig varit hårdare inom den tidigare rödgröna alliansen.
Nya siffror från Demoskop visar att S fortsätter backa till förmån för V och MP.
När de rödgröna slåss om samma väljare kan den politiska kartan ritas om helt.
- Det är en ny politisk struktur mot den vi är vana vid, säger Anders Lindholm, vd på demoskop.
Socialdemokraternas historiskt låga siffror i kombination med framgångar för både Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan innebära att svensk politik möbleras om rejält framöver.
- Det är nog bara att vänja sig vid att S inte längre har samma stora plattform. Väljarbasen har smalnat betänkligt och det är tydligt att MP plockar väljare från dem, säger Anders Lindholm på Demoskop.

"Ett stort engagemang"

I den senaste väljarbarometern från Demoskop, där 1 000 personer tillfrågats mellan den 27 december och den 4 januari, tappar S ytterligare 2,2 procentenheter sedan förra månaden och hamnar nu på 23,9 procent.
Den största ökningen i mätningen står i stället Miljöpartiet för - med 3,1 procentenheter. De hamnar nu på 14,6 procent.
- Vi märker av ett stort engagemang. Det kommer folk från fackföreningar som vill förändra saker, pendlare som stått på perrongen och frusit som vill se till att tågen går i tid och personer som bor i miljonprogram som vill förbättra, säger språkröret Gustav Fridolin.

Vänstern hoppas på Sjöstedt

Samtidigt som MP får rekordsiffror har V fått nytt hopp. Förväntningarna på nya partiledaren Jonas Sjöstedt är höga.
- Det finns en tydlig förväntan att vi ska gå framåt i opinionen. Jonas Sjöstedt är tydlig med att V långsiktigt ska ligga på 10 procent, säger Hans Linde, vänsterns gruppledare i riksdagen.

Ökar med 1,7 procent

I väljarbarometern ökar V med 1,7 procentenheter och hamnar på 5,9 procent. Men Anders Lindholm på Demoskop tror inte att 10 procent, orimligt framöver.
- Jonas Sjöstedt öppnar upp för helt nya väljargrupper. Jämfört med Ohly är han en helt annan typ av politiker. Lite mer pragmatisk och ekonomiskt rationell, det är egenskaper som kan attrahera väljare från S.
Krisen inom S ger de andra partierna en chans, menar han.
- Det är en helt ny politisk karta. Just nu är MP de stora vinnarna. Samtidigt är den plattform som finns kvar inom S mer vänsterorienterad och därför blir V ett hot.

"Sjöstedt har en aura"

Statsvetaren Jenny Madestam är inne på samma spår.
- Lyckas Jonas Sjöstedt vara tydlig och driva på finns möjligheten att han plockar mer vänsterinriktade väljare från Socialdemokraterna.
- Han har en aura kring sig att vara en förnyare och är inte på samma sätt befläckad av sitt förflutna som Ohly. Det är sannolikt att han lockar över socialdemokratiska väljare till partiet.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: