Rök strömmade ut från tunnelbanestationen vid Maalbeek efter explosionen. Foto: All over press

Rök strömmade ut från tunnelbanestationen vid Maalbeek efter explosionen.

 Foto: All over press
Svenskan skadades svårt efter explosionen i tunnelbanan. Foto: All over press

Svenskan skadades svårt efter explosionen i tunnelbanan.

 Foto: All over press
Blommor utanför tunnelbanestationen i Bryssel. Foto: TT

Blommor utanför tunnelbanestationen i Bryssel.

 

 Foto: TT

Gravida svenskan har vaknat ur koman

Publicerad

BRYSSEL. Den gravida svenska kvinnan som vårdats efter terrorattackerna i Bryssel har vaknat ur koman.

Hon vårdas nu för svåra brännskador på ansiktet, händer och ben efter terrorattacken i Bryssels tunnelbana.

– Bebisen mår för stunden bra, säger svenskans partner Maria.

En timme efter att två självmordsbomber utlösts på Bryssels internationella flygplats Zaventem, sprängdes ytterligare en bomb vid tunnelbanestationen Maalbeek intill EU-kommissionen av Khalid el-Bakraoui, 27.

En 44-årig svensk kvinna hade just anlänt till stationen för att komma till jobbet på EU-kommissionen. Svårt brännskadad kunde hon på egen hand ta sig ut från den rökfyllda stationen. När hon var ute ringde hon genast upp sin partner Maria och sa: ”Jag var tyvärr vid explosionen på Maalbeek. Jag är skadad”.

Kvinnans kolleger hittade henne skadad på gatan och hon fördes med ambulans till sjukhus. Läkarna försatte henne i artficiellt koma på grund av brännskadorna. Men hon har nu väckts ur koman.

– Jag vet inte när hon får lämna sjukhuset. Vi får se om det är om en månad eller en och en halv månad, säger Maria.

Två svenskar saknas

Anledningen är de brännskador hon fått i ansiktet, armar och ben. Maria är omtumlad efter de senaste dagarna, men tacksam för att ha sin anhörig vid liv.

Svenskan är gravid i 28:e veckan och bebisen mår för stunden bra, berättar Maria.

Hittills har 31 människor rapporterats ha dödats och 330 skadats i tisdagens tre attacker vid flygplatsen och tunnelbanan.

Två svenskar saknas fortfarande. Anhöriga till My Atlegrim, 30, befarar att hon kan ha varit i tunnelbanan Maalbeek när attacken skedde. En 63-årig kvinna från Norrtälje saknas efter att hon anlänt till flygplatsen samtidigt som attackerna. Enligt dottern Katarina har hon sannolikt varit vid incheckningsdisken till Brussels Airlines eftersom hon skulle flyga till Bromma efter att ha hälsat på några dagar.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida