ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Gottfrid Svartholm Warg anhållen på nytt

ANNONS:
Tidigare artiklar

Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg har anhållits i Sverige misstänkt för dataintrång mot bland annat skatteverket. Han greps i Kambodja i slutet av augusti och landade i morse i Sverige.

Gottfrid Svartholm Warg är också dömd till ett års fängelse för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och har hittills hållit sig undan fängelsedomen.

Svartholm Warg är anhållen och senast på fredag måste han begäras häktad för de nya brotten, uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt åklagarmyndigheten anhölls Svartholm Warg direkt på flygplatsen när han landade. Det innebär troligtvis att hans inställande på anstalt därmed skjuts upp. Hans advokat har ännu inte hunnit träffa honom.

Dataintrång

Det rör sig om ett dataintrång där hackarna kommit över personnummer. Tusen av dem hör till personer med skyddade uppgifter, har Expressen tidigare rapporterat. Det var IT-tjänsteföretaget Logica, som förser myndigheter med folkbokföringsuppgifter från Skatteverket, som utsattes för intrånget då personnummer för människor med skyddad identitet kopierades. Ytterligare två personer misstänks vara inblandade i ärendet, enligt åklagarmyndigheten.

– Vi kan inte kommentera. Vi hänvisar till åklagaren, säger Maja Fröman på Skatteverket.

Skatteverket kommenterar inte

Tidigare har Anders Kylesten, säkerhetschef på Skatteverket, sagt till TT att det inte funnits några uppgifter om att det är annat än personnummer som kopierats.

– Men vi säger också att det finns en teoretisk möjlighet att även annan information om omkring tusen personer kan ha kopierats, sade Anders Kylesten i mars.

När intrånget uppdagades försökte Skatteverket få kontakt med de som drabbats.

– Vi värnar förstås om de här personerna i alla situationer och vi har skyddshandläggare som i sitt dagliga arbete har kontakt med de här personerna och som känner dem sedan tidigare, sade Anders Kylesten då.

"Mycket allvarligt"

Enligt Anders Sandell, säkerhetschef på Logica i Sverige, var det ett misstänkt intrång som var aktuellt tidigare i våras. Eftersom det pågår en förundersökning vill han inte gå in på några detaljer.

– Det här såg vi mycket allvarligt på. Det är en händelse som potentiellt påverkar många personer som det är en hög grad av allvarlighet i, säger Sandell.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: