Kritisk statsminister. Göran Persson hade samtal med TV4:s vd Jan Scherman om kanalens valbevakning. Ett samtal som Scherman upplevde som hotfullt.
Kritisk statsminister. Göran Persson hade samtal med TV4:s vd Jan Scherman om kanalens valbevakning. Ett samtal som Scherman upplevde som hotfullt.

Göran Perssons hot mot tv-chefen

Publicerad
Uppdaterad
Statsminister Göran Persson gillade inte TV4:s valbevakning.
Därför hotade han TV4-chefen Jan Scherman:
- Tänk om det blir en socialdemokratisk valseger. Då får du hela kanslihuset emot dig, har du tänkt på det? sa Göran Persson enligt Scherman.
Jan Scherman, vd för TV4.
Det var i Ekots lördagsintervju i går som TV4:s vd Jan Scherman berättade. Efter TV4:s partiledardebatt några dagar före valet den 18 september 2002 gick Göran Persson fram till Scherman. Enligt Scherman sa statsministern: - Du investerar tungt i en borgerlig valseger. Tänk om det blir en socialdemokratisk valseger? Då får du hela kanslihuset emot dig, har du tänkt på det? Jan Scherman tycker att händelsen är allvarlig. Vad tror du att han menade? - Han menade väl att han uppfattade vår bevakning som väldigt negativ i förhållande till regeringen och att det skulle kunna straffa sig, säger Jan Scherman till Expressen. "Väldigt nervöst" Scherman tror inte att uttalandet var en slump. - På grund av det jämna läget så blev det väldigt nervöst i valrörelsens slutskede, och då kom de här attackerna. Ett ytterligare hot från Persson kom när valresultatet var klart och statsministern kom till SVT:s studio för segerintervju. Flera personer har berättat för Jan Scherman hur Persson då kramade om SVT:s vd Christina Jutterström och sa: - Jag gratulerar Sveriges Televsion till en fantastisk valbevakning. TV4 måste vi göra nånting åt. Vill ha mer debatt Göran Perssons presssekreterare Anna Helsén bekräftar att Göran Persson och Jan Scherman hade ett samtal. - Han minns inte exakt hur orden föll, men det är sant att vi hade kritiska synpunkter på en del inslag, säger hon. Jan Scherman uppfattade det som hotfullt. Statsministern är ju inte precis vem som helst. - Det får stå för honom. Hota, det kan det ju aldrig vara fråga om, säger Anna Helsén. - Politiker måste kunna prata öppet om medieinslag, fortsätter hon. Jan Scherman håller inte alls med. - Statsministern har självklart rätten som alla andra att uttrycka sina åsikter. Men när det sker på det här hotfulla sättet så visar det på extremt dålig respekt för medias självständighet, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag