Gåtan om ubåten kan vara löst nu

Publicerad
Förra veckan hittades en sovjetisk ubåt i Östersjön och det har spekulerats i hur den kan ha hamnat där.
Nu kan gåtan vara löst. Stig Lövgren berättar för SVT att han 1990 sålde en skrotad ubåt till Bert Karlsson och att han av säljaren fick veta att att två andra ubåtar som också skulle säljas sjönk på vägen.
1990 skulle nio skrotade sovjetiska ubåtar säljas och fördes i en konvoj över Östersjön. Stig Lövgren, som förmedlade affären, berättar för SVT att en av båtarna såldes till Bert Karlsson som hamnade på hans sommarland i Skara.

"Förlorade båtar"

- 1990 förmedlade jag en båt till Bert Karlsson på Skara Sommarland, som vi transporterade från Nakskov i Danmark till Göteborg. I samband med det fick jag veta av säljaren att han under transporten från S:t Petersburg till Nakskov förlorade två ubåtar, säger Stig Lövgren till SVT.

Började vobbla

Två båtar bogserade under transporten nio ubåtar, och kapade trossarna till två av ubåtarna sedan de börjat vobbla. På bilder på ubåtsvraket som hittades i Östersjön förra veckan syns bogsertrossen tydligt, skriver SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag