ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
När svensken letar efter bästa biten i köttdisken stirrar han sig ofta blind efter det rödaste köttet. Foto: Leif Jacobsson
När svensken letar efter bästa biten i köttdisken stirrar han sig ofta blind efter det rödaste köttet. Foto: Leif Jacobsson

Gasen som får dig att köpa köttet

ANNONS:
FAKTA

Plus och minus med syrgasmetod


+Köttet får en hållbarhetstid på upp till 10 dagar från packningstillfället.
+Det får en klarröd färg.
- Mörningen avstannar och köttet blir segt.
- Ger lägre köttsmak och mer bismak.
- Förlorar vätska både i paketet och vid tillagning.
- Vid upphettning får köttet en gråbrun färg och ser genomstekt ut redan vid 55 grader, i stället för som normalt vid 70 grader. Det ökar risken för att bakterier ska överleva.
Källa: SLU (TT)

Fakta: Köttkockens råd för att välja kött


- Jag hör många säga att "jag köpte den bästa biten för den var så röd och fin", säger Tomas Diederichsen, 2007 års köttkock och dessutom regerande årets kock.
Men det är inte färgen som ska avgöra i köttdisken. Här är köttkockens råd.
• Köttet ska vara marmorerat med mycket insprängt fett.
• Det ska finnas "spänst" i köttet. Om man håller en större bit ska den inte hänga slakt.
• Köp kött över disk, om det är möjligt.
• Vakuumförpackat kött kan ha en unken doft. Skölj köttbiten i vatten så försvinner den.
(TT)

Visa merVisa mindre
Den gas som används för att biffen ska vara extra röd och lockande i förpackningen gör i själva verket att köttet blir torrt, segt och smakar sämre.
Men köttbranschen tvekar att byta förpackningsteknik och skyller på konsumenterna.
När svensken letar efter bästa biten i köttdisken stirrar han sig ofta blind efter det rödaste köttet. Men skenet bedrar, faktum är att den röda färgen snarare tyder på att köttet är mindre saftigt och har en härsken bismak.

Skosula på grillen

Boven i dramat är den gas som används vid förpackning av färskt kött, visar en avhandling av Åsa Lagerstedt Norström vid Sveriges lantbruksuniversitet. Gasen består av koldioxid, som ökar hållbarheten, och syre, som förhindrar att köttet blir brunt. Men den stoppar även mörningsprocessen, något en avsmakningspanel tydligt känt av.
- De tycker att köttet varit mindre mört och inte så saftigt. De tycker att det smakar mindre kött, säger Lagerstedt Norström till Svenska Dagbladet.
Norge bytte 2004 ut den syremättade gasen mot en med kväve. Den ger både bättre hållbarhet och smak, enda nackdelen är att köttet blir mörkare i färgen. Men den svenska köttbranschen är tveksam till ett byte av rädsla för konsumenternas reaktion.

Skyller på kunderna

En av landets största köttleverantörer, Scan, uppger sig vara redo att gå över till den norska tekniken omedelbart, men det kräver att alla kunder är överens.
- Det är lätt för dem att säga, men vi har ett gemensamt ansvar, säger Per Rosengren, direktör för hållbar utveckling på KF/Coop.
- Ett skäl är att kunderna får en annan produkt, med annorlunda utseende. Det kräver en stor informationsinsats som behöver göras i samverkan med alla aktörer. Det är den stora utmaningen.
Konkurrenten Ica har inga planer på att helt byta syrgasen mot den norska kvävegasen, även om det pågår tester av den.
- Så enkelt är det inte. Men vi tar naturligtvis till oss informationen och tittar på vad vi kan göra, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica Sverige AB.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: