Foto: Reuters
 Foto: Reuters

Gamla läckor ger Snowden stöd

Publicerad

Nu ger tre tidigare NSA-läckor Edward Snowden sitt stöd.

Thomas Drake, William Binney och J. Kirk Wiebe hade alla höga positioner inom amerikanska säkerhetstjänsten - tills de slog larm om övervakningen.

– Han lyckades med det vi misslyckades med, säger Binney till USA Today.

De dokument som Edward Snowden läckt till bland annat The Guardian har skapat het debatt i USA. Vissa tycker att han är en hjälte som har slagit larm om säkerhetstjänstens massiva övervakning. Andra, som förre vicepresidenten Dick Cheney, har sagt till Fox news att Edward Snowden är en kriminell förrädare.

Tidigare läckor ger stöd

Nu får Snowden stöd av tre tidigare NSA-läckor.

I en intervju med USA Today berättar de tidigare tekniska cheferna på NSA, Thomas Drake och William Binney, samt före detta underrättelseanalytikern J. Kirk Wiebe, att Snowden har lyckats med de som de själva misslyckats med.

De tre männen säger i intervjun att säkerhetstjänsten har spionerat på amerikanska medborgare på ett olagligt sätt i åratal.

– I sju års tid försökte vi slå larm internt om den olagliga aktiviteten som pågick... Men det misslyckades totalt eftersom ingen lyssnade, säger William Binney till tidningen.

Efter att ha misslyckats internt vände sig de tre männen till medierna, men det fick inte alls lika stort internationellt genomslag som Snowdens avslöjande.

Har inte dömts

Efter att de påpekat övervakningen, något som bland annat resulterade i en artikel i New York Times, fick alla tre sina hem genomsökta av FBI under 2007. Samtliga har också ingått i polisutredningar men ingen av dem har dömts för något brott.

De tycker att Edward Snowden har gjort helt rätt som avslöjat de topphemliga dokumenten, men tycker att han har gått för långt på en punkt.

– Nu har han börjat prata om att regeringen hackar kinesiska datorer och liknande. Där går han lite för långt.

– Jag tror inte att han själv hade tillgång till något sådant program, utan mer att det är sådant han har fått berättat för sig... I den meningen blir han en förrädare, säger William Binney.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida